Cea mai recentă atracție în New York, „boaba” lui Kapoor

19 vizualizări
1 min read
kapoor
Foto: Profimedia

New York (dpa) – Una dintre sculpturile reprezentative ale orașului Chicago are forma unei „boabe de fasole” strălucitoare și curbată, iar, acum, și străzile din New York au propria lor „boabă” emblematică, de o dimensiune uriașă.

Sculptura din Chicago atrage mulțimile din 2006. Una dintre cele mai mari instalații permanente de artă în aer liber din lume reflectă întreg orizontul orașului Chicago.

Denumită oficial „Cloud Gate”, este creația artistului indian-britanic Anish Kapoor.

kapoor
„Cloud Gate”, Anish Kapoor, Millennium Park, Chicago, SUA, 14 octombri 2022. Foto: Profimedia

Kapoor este cunoscut pentru lucrările sale la scară largă în aer liber, inclusiv pentru cele cu suprafețe de oglindă. Se pare că la început nu i-a plăcut prea mult porecla primită de sculptura sa, dar în cele din urmă a acceptat „boaba”, în timp ce locuitorii din Chicago sunt mândri de lucrarea emblematică.

În New York, cea mai recentă „boabă” a lui Kapoor măsoară aproape 6 metri în cel mai înalt punct. Nu are încă un titlu oficial, dar și-a găsit totuși locul la umbra unui zgârie-nori din cartierul Tribeca din Manhattan.

Sculptura lui Anish Kapoor, New York, instalată sub un nou turn, în zona Tribeca, Manhattan. Foto: Christina Horsten/dpa

Construcția operei de artă, care a fost comandată în 2008 și care se pare că a costat între 8 și 10 milioane de dolari, a fost amânată în repetate rânduri. Acum, după ce lucrarea a fost finalizată și dezvăluită publicului, suprafața de oglindă a transformat-o într-un magnet pentru trecători și pentru cei care-și fac selfie-uri.

Beah Avila selfie cu lucrarea lui Anish Kapoor, New York, 7 februarie, 2023. Foto: Profimedia

Articolul precedent

„O adevărată artă”: păpușarii austrieci reînvie vechile meșteșuguri

Articolul următor

Rijksmuseum anunță epuizarea biletelor pentru expoziția eveniment Vermeer din Amsterdam