Cultură
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
MEXICO CITY (Reuters) O expoziție muzeală care prezintă ofrande rare de ritual aztec descoperite sub centrul orașului Mexico City s-a deschis vineri, oferind pentru prima dată o nouă perspectivă asupra artei și practicilor religioase pre-hispanice.
Articolele, toate realizate din lemn, includ măști fin sculptate, sceptri sculptați considerați a fi fost purtați de zei străvechi și arme care au fost îngropate cu animale sacrificate îmbrăcate în haine de zei și războinici, atât bărbați, cât și femei.
Majoritatea pieselor expuse au fost dezgropate de sub ruinele celui mai sfânt lăcaș aztec, adiacente muzeului. Multe au fost găsite în cutii de piatră sigilate, îngropate cu mai binde de cinci secole în urmă.

„Acestea sunt obiecte foarte fragile, foarte delicate”, a spus curatorul expoziției, Maria Barajas, stând lângă o linie de măști mici sculptate.
„(Multe) dintre ele arată războinici care au murit în luptă”, a spus ea. „Poți vedea că ochii lor sunt pe jumătate deschiși, chiar gura este deschisă”.
Majoritatea artefactelor din lemn se descompun rapid și pot rezista în timp doar la temperaturi constante și niveluri constante de umiditate, a spus Barajas.

Conservarea lor implică înlocuirea umidității rămase în interiorul lemnului cu zaharuri sintetice astfel încât artefactele să nu se descompună, un proces care poate dura până la un an. Exponatele sunt echipate și cu controale stricte ale umidității.
Urme ale vopselei originale pot fi încă văzute pe unele dintre artefacte, inclusiv pe o bucată sculptată din rășină de copal care prezintă ornamente din lemn pictate în albastru și înfățișează un ajutor mitic al zeului ploii aztec Tlaloc. Pe o parte, ține un sceptru de șarpe evocând zgomotul fulgerului, iar pe cealaltă parte, un vas de apă mic.
„Când doreau să facă ploaie, spărgeau borcanele cu sceptrul și apa se revărsa”, a spus curatoarea expoziției, Adriana Sanroman, care este și șefa departamentului de restaurare pentru săpăturile în curs de desfășurare de la Templo Mayor.

O altă pereche de sceptri includ mâini mici, care, potrivit lui Sanroman, aparțineau zeului morții, Mictlantecuhtli.
„Acesta este un zeu care este (de obicei) prezentat într-o stare de dezintegrare parțială […]”, a spus ea.
Împreună cu ultimele adăugiri, expoziția prezintă și capodopere de lemn aztec bine-cunoscute împrumutate de la alte muzee, inclusiv o tobă sculptată excepțional și o sculptură de mărime naturală înfățișând zeul pulque, băutura alcoolică preferată a aztecilor.

Chiar dacă aztecii erau cunoscuți ca războinici aprigi înainte de a fi înfrânți de invadatorii spanioli și aliații lor nativi în 1521, supraviețuiește doar o singură sabie aztecă originală.
Sabia, expusă și ea în expoziție, este un băț din lemn plat cu o crestătură în care obsidianul ascuțit – un tip de sticlă vulcanică – ar fi fost fixat.
Subliniind fragilitatea și raritatea artefactelor, directorul muzeului, Patricia Ledesma, a spus că noua expoziție cu ofrande de ritual aztec oferă o privire într-o lume antică în care lemnul era transformt în mod regulat în artă înaltă.
„Aceasta ne permite să începem să realizăm amploarea lucrurilor minunate pe care pre-hispanicii le puteau face cu acest material.”
Cultură
Muzeul Shakespeare dezvăluie fundația primului teatru din Londra
Cel mai recent reper literar din Londra urmează să se deschidă în primăvara anului 2024, când Muzeul Shakespeare va permite vizitatorilor să exploreze rămășițele arheologice din The Curtain Playhouse în premieră.

Londra (PA Media/dpa) – Cel mai recent reper literar din Londra urmează să se deschidă în primăvara anului 2024, când Muzeul Shakespeare va permite vizitatorilor să exploreze rămășițele arheologice din The Curtain Playhouse în premieră.
Noua experiență captivantă și interactivă este o completare pentru Shoreditch, East London, transportând vizitatorii pe urmele celebrului dramaturg.
Londra găzduiește deja numeroase repere Shakespeare, cum ar fi teatrul The Globe, precum și câteva pub-uri și clădiri care au supraviețuit din secolul al XVI-lea.
Săpăturile arheologice ale sitului au avut loc între 2011 și 2016, iar noul muzeu, care se află în ruinele teatrului, va deveni în premieră accesibil publicului.
Heather Knight, arheolog senior la Museum of London Archaeology, a declarat: „Să conduc săpăturile la The Courtain, cel mai vechi și mai longeviv teatru din Londra, care ne-a transformat înțelegerea jocului timpuriu modern, a fost un privilegiu imens și aștept cu nerăbdare următorul capitol, când Muzeul Shakespeare își va deschide porțile în 2024.”

Amplasat în anul 1598 și situat la trei metri sub pământ, muzeul va istorisi viața lui Shakespeare cu jutorul „experienței dinamice, tehnologiei teatrale inovatoare și descoperirilor arheologice”, au spus organizatorii.
Experiența vizitării ruinelor va include și prezentarea unor obiecte originale alături de experiențele multisenzoriale și șansa de a urca pe scena pe care Shakespeare a prezentat piese precum Romeo și Julieta și Henric al V-lea.
Deasupra ruinelor scenei va fi proiectată o reconstrucție a Playhouse-ului, permițând vizitatorilor să se bucure de experiența teatrului.
Muzeul Shakespeare a fost creat de studioul de creație Bompas and Parr în colaborare cu Muzeul de Arheologie din Londra.
Acesta va fi găzduit în cadrul inițiativei The Stage susținută de Cain International alături de McCourt Global, Galliard Homes, Vanke, Investec și The Estate Office Shoreditch.
Cultură
Fotografia cu o femeie ucraineană însărcinată a câștigat concursul World Press Photo 2023

Amsterdam (dpa) – O fotografie cu o femeie însărcinată pe o targă în timp ce era salvată dintr-o maternitate distrusă din orașul ucrainean Mariupol a câștigat renumitul concurs internațional World Press Photo 2023.
Fotograful ucrainean Evgeniy Maloletka a primit premiul I pentru fotografie, a comunicat juriul din Amsterdam, joi (20 martie).
Fotografia, realizată pe 9 martie 2022 pentru agenția de presă AP, a șocat oamenii din întreaga lume.
În imagine e o femeie rănită, în ultima fază a sarcinii, transportată dintr-o maternitate bombardată pe o targă. Femeia și copilul ei au murit.
Această fotografie a surprins suferința umană cauzată de invazia rusă a Ucrainei, a declarat președintele juriului Brent Lewis.
„Moartea femeii însărcinate și a copilului încapsulează atât o mare parte din acest război, cât și posibilele intenții ale Rusiei”, a spus el.
„După cum a declarat un membru al juriului, <<Este ca și cum ar încerca să omoare viitorul Ucrainei>>”.
Potrivit juriului, câștigătorii competiției din acest an reprezintă cele mai arzătoare probleme ale anului 2022. Imaginile câștigătoare au fost selectate din aproximativ 60.000 de fotografii din diverse categorii.
Premiul pentru cea mai bună poveste foto a anului a revenit lui Mads Nissen din Danemarca pentru o serie de imagini în care prezintă condițiile dificile de viață ale afganilor sub talibani.
Anush Babajanyan a fost premiată pentru o serie de imagini despre criza apei din Asia Centrală, agravată de schimbările climatice. Egipteanul Mohamed Mahdy a câștigat un premiu pentru un proiect documentar despre un sat de pescari din Alexandria.
În competiție s-au înscris peste 3.700 de fotografi din 127 de țări. În primul rând, juriile regionale au selectat fotografiile câștigătoare pentru regiunile lor în diverse categorii.
Toate fotografiile câștigătoare vor fi prezentate într-o expoziție itinerantă în peste 60 de orașe din întreaga lume, prima deschizându-se în Amsterdam.
Cultură
„Galeria vie”: o campanie pentru salvarea semnelor luminoase din Hong Kong
Invocând probleme de siguranță, autoritățile orașului au început să stingă semnele luminoase cu neon, care sunt considerate o parte din patrimoniul Hong Kong-ului.

Invocând probleme de siguranță, autoritățile orașului au început să stingă semnele luminoase cu neon, care sunt considerate o parte din patrimoniul Hong Kong-ului.
„Este foarte dureros să auzi sunetul sticlei sparte”, a declarat pentru AFP Cardin Chan de la TNX.
Chan face parte dintr-o campanie de conservare condusă de Tetra Neon Exchange (TNX), în a cărei curte sunt depozitate în aer liber o comoară de semne și neoane istorice care au fost demontate de pe fațadele clădirilor.
Ea spune că misiunea ei e de-a „salva” panourile strălucitoare, care odată erau cu miile.
Acum au mai rămas aproximativ 500 de semne, pe baza unei numărători din 2022 efectuată de TNX.
Cea mai recentă achiziție este o pereche de cercuri gigantice care înfățișează un liliac, care are în gheare o monedă.
Imediat după ce au fost demontate de pe fațada unui magazin de amanet din cartierul muncitoresc Sham Shui Po, vestea înlăturării lor s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, atrăgând zeci de entuziaști dornici să fotografieze ultima lor clipă de lumină.
„Voi fi foarte trist să văd semnele coborând. Sunt frumoase, au culori foarte calde, primitoare”, a spus proprietarul magazinului, Dan Ko, cu o zi înainte de a fi eliminate.
„Este o parte integrantă a istoriei vizuale a orașului”.
– „O lucrare de artă” –
Neonul a iluminat odată diversele afaceri care au marcat străzile din Hong Kong, anunțând în nuanțe de verde strălucitor, roșu, albastru și galben disponibilitatea articolelor de îmbrăcăminte, bijuterii, camere de hotel, tăiței fishball și multe altele.
„Străzile noastre erau o galerie vie”, spune Chan.

Dar semnele reprezintă o „problemă de siguranță a clădirii”, potrivit departamentului de clădiri din Hong Kong, iar dezinstalarea lor poate fi o sarcină delicată.
Semnul luminos de pe fațada casei de amanet a lui Ko avea trei metri lungime și doi lățime, având zeci de tuburi de neon lucrate manual.
Un singur muncitor a petrecut ore întregi îndepărtând cu meticulozitate tuburile, păstrând în același timp componentele electronice intacte, unele fiind neatinse de când au fost ridicate pentru prima dată cu zeci de ani în urmă.

Semnul luminos reprezintă un caracter chinez complex care are înțelesul de „dublă fericire” și e dispus deasupra numelui casei de amanet, lucru care i-a atras inițial atenția lui Chan.
„Este o piesă de artă. Nu este ca o bucată de metal nepotrivit”, spune ea.
A petrecut aproape o lună căutându-l pe Ko, înainte de a-l convinge să-și păstreze semnul de neon.
Astăzi, cele două cercuri sunt așezate lângă alte plăci decolorate, împodobite cu modele complicate — de la caractere chinezești la palmieri — într-o zonă rurală a districtului Yuen Long.

Chan speră să le expună într-o zi într-un „muzeu”, dar TNX „nu își poate permite” momentan.
„A fost trist pentru mine să văd semnele demontate. Nu mai pot fi admirate în habitatul lor natural”, spune Chan.
„Ca o consolare, cred că, cel puțin le-am putea oferi o casă în loc să asistăm la cum sunt aruncate la gunoi”. (AFP)
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
-
Politici4 weeks ago
Just Stop Oil distrug un tablou la National Gallery în Londra
You must be logged in to post a comment Login