Portretele emblematice ale lui Andy Warhol cu vedete precum Marlon Brando și Dolly Parton sunt expuse în deșertul saudit, într-o expoziție de reconsolidare a reputației regatului.
Prima expoziție din Arabia Saudită dedicată gidantului Pop Art este un omagiu adus obsesiei pentru celebritate a regretatului artist și abilității sale de a prezice ascensiunea culturii influențatorilor din contemporaneitate.
În același timp, organizatorii au încercat să creeze o legătură între lumea întruchipată de Warhol – New York-ul de acum jumătate de secol – și Arabia Saudită de astăzi.

„Warhol a crescut în perioada schimbărilor radicale ale Americii în anii 1950 și 1960, o perioadă a unei culturi complet noi și vibrante, înregistrând și reflectând la aceasta”, a declarat Sumantro Ghose, directorul programului artistic în AlUla, orașul saudit care găzduiește expozitia.
„În acest moment, în Arabia Saudită, suntem într-o perioadă de mari schimbări, de mari transformări”, a adăugat el.
Ar fi greu de imaginat un ambasador împotrivit noii Arabia Saudită, unde există o scenă artistică și muzicală în plină dezvoltare, alături de reprimarea dură a discursului politic și criminalizarea homosexualității.
În primul rând, Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, care a contribuit la expoziție, îl descrie drept o „icoană gay”.
De asemenea, artistul avea puține legături cu Orientul Mijlociu, cu excepția călătoriilor scurte din anii 1970 în Iran și Kuweit, notând în jurnalul său despre „cafeaua ciudată” și concluzionând că „nu există nicio istorie în acest loc”.

Dar Warhol, care a murit în 1987, ar fi apreciat probabil oportunitatea de a-și prezenta opera în Arabia Saudită și de a se implica în contradicțiile acesteia, a declarat directorul Muzeului Warhol, Patrick Moore.
„Cred că această țară care evoluează în fața ochilor noștri ar fi fost fascinantă pentru el”, a declarat Moore pentru AFP.
„I-ar fi plăcut faptul că a fost poate o premieră în ceea ce privește prezența unui artist occidental la acest nivel în Arabia Saudită”.
– Faimă –
Găzduită în Maraya din AlUla, o sală de concerte cu oglinzi flancată de munți de gresie, expoziția prezintă câteva dintre cele mai fabuloase atracții din catalogul Warhol în trei săli principale.
Vizitatorii întâlnesc pentru prima dată videoclipuri scurte cu celebrități filmate în studioul său din Manhattan „Factory”: Edie Sedgwick gânditoare, Dennis Hopper visător și Lou Reed sorbind o băutură răcoritoare.

Apoi sunt portretele unora dintre cele mai mari nume ale epocii: de la Jacqueline Kennedy Onassis și Judy Garland în anii 1960 la Debbie Harry și Prințesa Caroline de Monaco în anii 1980.
Ultima sală este dedicată instalației „Silver Clouds” a lui Warhol, cu baloane argintii umplute cu heliu, ținute în aer de vizitatori.
Expoziția aprofundează prea puțin viața personală a lui Warhol, dar Moore a explicat că nu se potrivea perfect cu accentul pe care îl transmite titlul: „Faima”.
„Literal, nimeni nu mi-a spus vreodată: <<Nu vorbi despre el ca bărbat gay>>, a spus Moore.
„Pentru mine, ca gay, mi s-a permis să vorbesc foarte liber despre identitatea mea, în ceea ce privește munca depusă și implicarea în acest proiect”.
– „Influență în timp” –
Alte proiecte care coincid cu expoziția, care se desfășoară până pe 16 mai, indică influența lui Warhol în lumea arabă.
O altă expoziție, în aer liber, prezintă „100 Best Arabic Posters”, cu afișe și reclame pentru spectacolele și festivalurile din regiune.

„Puteți vedea influența (lui Warhol) de-a lungul timpului, și culorile, precum și cultura pop care persistă din acea epocă […]”, a spus Omar AlBraik, manager de programare și activități artistice pentru ArtsAlUla.
Organizatorii l-au invitat, de asemenea, pe Hassan Hajjaj, un artist și fotograf marocan, să facă portrete locuitorilor AlUla pe fundaluri de pânză stridente.
Cu amestecul său de fashion rafinat și cultură pop mainstream, Hajjaj este uneori catalogat drept „Andy Warhol din Marrakech”, artistul neluând în serios comparația sau ideea că e influențat de Warhol.
El a declarat că e recunoscător pentru șansa de a afla mai mult despre Warhol și de a petrece timp în AlUla, un nou centru mondial al artei, așa cum îl poziționează Arabia Saudită pe harta lumii artei.
Criticii susțin că astfel de eforturi par a fi mai mult un act de „artwashing”, organizarea programelor culturale distrăgând atenția publică de la abuzurile drepturilor omului.

Dar Donald Warhola, nepotul lui Warhol, a spus că aceste atacuri nu au fond.
„Am citit presa… S-ar putea interpreta ca <<Hei, Andy Warhol este exploatat>>, dar personal nu cred asta”, a declarat Warhola.
„Nimeni nu știe unde va ajunge asta, dar sunt plin de speranță și felicit guvernul saudit și lumea culturală saudită pentru că au acceptat arta unchiului Andy în spațiul lor cultural”. (AFP)