Connect with us

Tehnologie

Oamenii ar putea fi controlați de roboți, avertizează fondatorul unei companii de inteligență artificială

Roboții ar putea ajunge să controleze umanitatea, avertizează fondatorul unei firme de inteligență artificială.

Published

on

Londra (PA Media/dpa) – Roboții ar putea ajunge să controleze umanitatea, avertizează fondatorul unei firme de inteligență artificială.

Emad Mostaque, 40 de ani, care a fondat Stability AI în urmă cu trei ani, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla într-unul din „cele mai rele scenarii” și oamenilor li s-ar putea spune „la revedere, ești cam plictisitor”.

Cu toate acestea, guvernele care reglementează „mașinile” ar putea fi indignate în curând de un eveniment care le-ar face dintr-o dată impactul real, a adăugat el.

„Dacă ai ceva mai capabil decât tine, ce este democrația într-un asemenea mediu?”, a spus Mostaque într-un interviu acordat programului de duminică Laura Kuenssberg de la BBC.

„Acesta este necunoscuta […], pentru că nu putem concepe ceva mai capabil decât noi, dar, cu toții, cunoaștem oameni mai capabili decât noi.”

„Convingerea mea personală este că va fi ca în acel film, <<Her>>, cu Scarlett Johansson și Joaquin Phoenix, oamenii sunt cam plictisitori și va fi un fel de <<la revedere, ești cam plictisitor>>, dar aș putea să mă înșel.

„Merită să fie dezbătut în sferă publică, dacă avem agenți mai capabili decât noi pe care nu-i putem controla, care au acces la internet și sunt conectați și ating un nivel de automatizare, ce înseamnă asta?”.

„Cel mai rău scenariu este că proliferează și, practic, controlează umanitatea, pentru că ai putea avea un milion de lucruri să se reproducă eficient, dar nu știm”.

El crede că momentul în care actorul Tom Hanks s-a infectat cu coronavirus, în martie 2020, a fost momentul în care milioane de oameni au înțeles riscul noii pandemii.

Când vom trăi un moment similar, cu inteligența artificială, guvernele vor concluziona că „avem nevoie de politici, acum”, a spus el.

Impactul noilor mașini ar putea fi „dureros” pentru început, iar efectul lor asupra economiei ar putea fi mai mare decât cel cauzat de pandemie, consideră Mostaque.

Cu toate acestea, crede că locurile de muncă vor fi înlocuite cu altele mai bune, deoarece mașinile vor face sarcinile ușoare, permițându-ne să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne definesc ca oameni.

Noua tehnologie ar putea aduce, de asemenea, beneficii „uriașe”, susține el.

Companii precum ChatGPT și DeepMind vor fi mai mari decât Google și Facebook în 10 ani, adaugă el.

Stability AI a fost deja evaluată la 1 miliard de dolari și ar putea atinge, în curând, o valoare de 4 miliarde de dolari, pe măsură ce atrage investitori, inclusiv pe starul de la Hollywood, Ashton Kutcher.

Compania a creat Stable Diffusion, un instrument care utilizează AI pentru a realiza imagini cu instrucțiuni simple sub formă de text, analizând imaginile găsite online.

Mostaque, matematician, este hotărât să păstreze tehnologia open source – permițând oricui să se uite la cod, să-l partajeze și să-l folosească.

El crede că acest lucru ar trebui să ofere publicului încrederea că tehnologia nu va deveni prea periculoasă.

El a spus: „Cred că nu ar trebui să fie nevoie de încredere”.

„Dacă construiești modele open source și o faci deschis, ar trebui să fii criticat dacă greșești și, sperăm, lăudat dacă faci unele lucruri corect”.

Cu toate acestea, Getty Images este angajată în prezent într-o acțiune legală împotriva companiei lui Mostaque, agenția susținând că au fost încălcate drepturile asupra imaginilor pe care le vinde.

Tehnologie

Prima statuie din lume generată de inteligență artificială întruchipează stilurile sculptorilor istorici

Inginerii suedezi au creat prima statuie din lume realizată de inteligența artificială (AI).

Published

on

Inteligenta artificială transformă acum domeniul sculpturii.

Inginerii suedezi au creat prima statuie din lume realizată de inteligența artificială (AI).

Dezvăluită recent de inginerii suedezi de la Sandvik, Statuia Imposibilă reprezintă o fuziune remarcabilă între artă și tehnologie.

Prezentată la Tekniska Museet, Muzeul Național de Știință și Tehnologie din Suedia, „capodopera” valorifică stilurile a cinci sculptori legendari, Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro și Savage.

Acoperind mai multe continente și mai multe secole din istoria artei, cei mai mari maeștri vizionari converg în sculptura din oțel inoxidabil, unind 500 de ani de sculptură într-o singură operă de actualitate.

Cu o greutate de 500 kg și cu o întălțime de 150 cm, statuia este rezultatul tehnologiei AI de ultimă oră, combinând soluțiile software avansate și măiestria meticuloasă a sculpturii.

Pentru a combina caracteristicile celor mai mari artiști, AI a fost instruită după lucrările celor cinci creatori, permițându-i să îmbine contrapostoul lui Michelangelo, musculatura lui Rodin, naturalismul lui Kollwitz, mișcarea lui Kotaro și îndrăzneala lui Savage. .

Mai simplu spus, inginerii de la Sandvik au permis tehnologiei să aleagă „cele mai dezirabile atribute” ale lucrărilor fiecărui sculptor în ultimele cinci secole, înainte de a genera în mod repetat schițe folosind generatoarele de imagini Stable Diffusion, DALL-E și Midjourney.

„Prin integrarea armonioasă a inteligenței artificiale și a ingineriei, am reînviat cu succes câțiva dintre cei mai mari artiști din epoci trecute, dând o nouă viață artei lor atemporale”, a declarat Peter Skogh, director la Tekniska Museet.

Lucrarea finală cuprinde 9.000.000 de poligoane și 17 piese separate de oțel. Și mai impresionant, constructorii au spus că sculptura reală diferă doar cu 0,0012 inci față de modelul 3D original. (Cover Media via Reuters)

Continue Reading

Tehnologie

Patru noi utilizări ale inteligenței artificiale schimbă modul în care folosim Gmail și alte aplicații Google

Google adaugă inteligență artificială în toate aplicațiile sale, iar Gmail, Căutare, Fotografii, Mesaje și Maps primesc toate funcții noi care au potențialul de a simplifica enorm o serie de sarcini.

Published

on

Mountain View, California (dpa) – Google adaugă inteligență artificială în toate aplicațiile sale, iar Gmail, Căutare, Fotografii, Mesaje și Maps primesc toate funcții noi care au potențialul de a simplifica enorm o serie de sarcini.

Chatbot-ul AI al de la Google, Bard, a fost lansat în 180 de țări din întreaga lume, capacitatea sa de a crea conținut fiind, de asemenea, integrată în diferite aplicații.

Iată patru moduri în care Google va folosi AI generativ în serviciile sale, dezvăluite la summitul anual I/O al companiei.

1. Își va imagina fotografia pe care ar fi trebuit s-o faci

AI poate fi în curând capabilă să inventeze imagini în afara granițelor fotografiei.

În practică, asta înseamnă că, în aplicația Google Fotografii, în curând, vei putea nu doar să elimini diferite obiecte și persoane nedorite, ci și să adaugi secțiuni noi de imagine în fotografie.

Google spune că poți face acest lucru dacă vrei să schimbi poziția subiectului într-o imagine. Google a făcut o demonstrație a modului în care AI poate fi aplicată pentru a compune o secțiune suplimentară a unei fotografii, repoziționând subiectul mai aproape de centrul imaginii.

2. Va scrie mesaje mai cool decât tine

Între timp, în mesajele text, utilizatorii vor putea în curând să folosească AI pentru a obține sugestii alternative de a scrie un mesaj, cu ajutorul unei funcții numite Magic Compose.

În practică, AI te poate ajuta să compui mesajul, transformând un mesaj plictisitor sau scrs prea direct, într-unul distractiv sau prietenos.

Demo-ul făcut de Google a oferit opțiuni pentru a reformula mesajul „Vrei să iei cina?” într-o variantă mai pasională, (“Hungry? [emoji] Let’s grab dinner!!”), mai relaxată, shakespeariană (“Prithee shall we dine tonight?”) sau lirică.

3. Gmail va scrie e-mailul în locul tău

Zilele în care obișnuiam să scriem cuvânt cu cuvânt un e-mail oficial, ar putea părea în curând istorie, la evenimentul anual Google I/O, șeful companiei Sundar Pichai demonstrând modul în care AI poate formula un e-mail pornind de la o scurtă introducere.

Răspunsurile oferite de Bard vin direct în Gmail, iar AI-ul Google poate redacta un e-mail către o companie aeriană în care, de exemplu, ceri returnarea fondurilor după ce au fost anulate zborurile.

Mai degrabă decât să se preocupe de compunerea e-mailurilor, în viitor, Google se așteaptă ca utilizatorii Gmail să folosească funcția „draft in Gmail” (schiță în Gmail) pentru a se ocupa de modificările finale ale e-mailurilor redactate cu AI.

Bard nu e util doar pentru redactarea scrisorilor formale sau pentru oricine dorește să scrie povești, software-ul ar trebui să fie capabil să ofere și noi sugestii pentru răsturnări de situație și să genereze automat idei ilustrative.

4. Răspunde întrebărilor și căutărilor complexe

Prezentat mai ales prin capacitatea sa de a răspunde la întrebări complexe, Bard este capabil să formuleze propoziții complete, oferind în același timp legăturile și sursele de internet pentru informațiile sale.

Continue Reading

Tehnologie

Moderatorii AI de pe rețelele sociale sunt mai duri decât oamenii, constată o echipă condusă de MIT

AI ar putea aduce pierderea locurilor de muncă pe scară largă sau, mai rău, să „devină mai inteligentă decât oamenii”, așa cum a declarat Hinton când a părăsit Google, la începutul lunii mai.

Published

on

Washington (dpa) – Alarma declanșată de așa-numita inteligență artificială (AI) și învățarea automată l-au determinat pe „nașul” tehnologiei, Geoffrey Hinton, să regrete munca lui de-o viață.

AI ar putea aduce pierderea locurilor de muncă pe scară largă sau, mai rău, să „devină mai inteligentă decât oamenii”, așa cum a declarat Hinton când a părăsit Google, la începutul lunii mai.

Îngrijorările lui Hinton apar după ce șefii din mediul de afaceri din domeniul tehnologiei au făcut un apel, într-o scrisoare, în care cereau stoparea pentru șase luni privind progresele AI, pentru a nu „dezvolta minți non-umane care ar putea, în cele din urmă, să ne depășească numeric, să ne lase în urmă și să ne înlocuiască” și, astfel, să „riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre”.

Un avertisment mai puțin înfricoșător a apărut pe 10 mai, odată cu un material publicat în Science Advances, în care cercetătorii explică faptul că AI poate modera cu mai multă duritate postările de pe rețelele sociale decât omologii umani.

Moderatorii AI sunt folosiți în locul oamenilor pentru a elimina cu eficacitate întârzierile plângerilor și rapoartele voluminoase generate de miliardele de utilizatori de pe rețelele sociale, dar, „adesea, nu reproduc deciziile umane cu privire la încălcarea regulilor”, au descoperit cercetătorii.

Dincolo de acest aspect, AI „e probabil să emită judecăți diferite și, adesea, mai dure decât ar face-o oamenii”, dacă nu este instruită cu datele potrivite.

„Cred că majoritatea cercetătorilor de inteligență artificială și învățare automată presupun că deciziile umane sunt părtinitoare, dar acest rezultat transmite ceva mai îngrijorător. Aceste modele nu reproduc nici măcar deciziile umane deja părtinitoare, deoarece datele cu care sunt instruite au un defect”, a declarat Marzyeh Ghassemi, profesor asistent la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

MIT
Credit: Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

„În cele din urmă, vom ajunge la sisteme care vor modera extrem de dur, cu mult mai dur decât oamenii. Oamenii ar vedea nuanțe sau ar face o altă distincție, în timp ce, aceste modele, nu fac” a avertizat Ghassemi.

Așadar, pentru oricine va ajunge șomer din cauza inteligenței artificiale, e posibil să nu aibă niciun rost să posteze o plângere pe Twitter sau Facebook, cerând dreptate. Un moderator AI s-ar putea să-i sancționeze contul în mod automat.

Continue Reading

Trending