Connect with us

Arhiva cu Interviuri

Cu Lea Rasovszky, despre practici insolente

Published

on

Lea Rasovszky, în ultimii ani auzim numele tău în contexte foarte interesante, de la acțiuni efemere în apartamente și spații de orice fel, până la proiectul de la Veneția, de anul trecut. În același timp, se aud și voci ușor lezate de vulgaritatea sau brutalitatea artei tale. În plus, numele tău e o moștenire care ți-a simplificat o parte importantă din efortul promovării și al relaționării, totodată care te-a și încurcat. Dincolo de aceste presiuni conjuncturale sociale, și dincolo de ce se aude și ce se spune, îți propun să identificăm câteva subiecte mai profunde care te reprezintă și care îți oferă energia să activezi. Să deschidem dialogul fără un parcurs premeditat, despre orice. De ce mai ești încă în țară?

E o chestiune foarte delicată. Eram prin clasa a IV-a când ai mei aplicau pentru Canada. Mi se părea cea mai tare chestie, că plecâm în sfârșit, și țin minte cum calculam mereu cu emoție punctajul. Știu că, în școală, unde m-am acomodat foarte greu, tot timpul mă gândeam la cum o să mă întorc eu din Canada peste mulți ani și cum o să mă revăd cu colegii. S-a întâmplat să nu mai plecăm, dar gândul a rămas constant. După, nu știu ce m-a oprit să nu plec, e un mister pentru mine pentru că aici nu mă simt în totalitate cum cred că ar trebui. Cu toate acestea, tot timpul a fost ceva care m-a ținut aici. Pe de o parte, cred că e datorită acestui traseu în arte vizuale pe care l-am ales iar în RO am avut loc să mă manifest într-un mod destul de sălbatic, am crescut cum am avut eu chef. Afară, lucrurile sunt destul de restrictive și nu știu dacă aș fi fost foarte compatibilă cu performanța, să devin un maratonist în artă, cu tot ce înseamnă asta, de la producție, până la vânzare. Interior vorbind, nu am luat decizia nici să plec, nici să rămân. Sunt între, nu simt că aparțin nici acestui loc, dar nici altuia. Simt că sunt de peste tot și de oriunde. 

Chiar și așa, lucrezi cu mult material local…

Aici trăiesc, aici se petrece activitatea zilnică. Mă interesează aceste lucruri, sunt empatică și mi-e foarte greu să trec peste ele. Nu mă pot apropia de subiecte sterile sau conceptual vagi, îmi plac ideile cărnoase. Oamenii sunt creaturi foarte bizare și foarte frumoase, în același timp. E un spectru atât de larg, mă fascinează uriașa diversitate și nu pot rămâne imună. Iar România îmi oferă o grădină superstranie, ca un cabinet de curiozități cu absolut tot ce vrei, găsești oameni geniali, dar și oameni ca o gaură neagră, apoi găsești relicve ale sistemului comunist și pe urmă vezi produsul acestei noi societăți. Cei de astăzi, copiii de 5-6 ani, sunt entități complet noi. Părinții lor suntem noi, avem deja destul know-how și în același timp avem și destule pretenții că suntem europeni. Am decoperit niște copii foarte inteligenți și echilibrați, cu un spirit de egalitate și de comunitate absolut înnăscute și înțeleg multe probleme presante. Pentru ei foarte multe lucruri par normale doar pentru că au avut șansa să se nască acum. Lucrez destul de mult cu copiii la Studio Creativ, un after-school mișto, unde în fiecare vineri le predau arte vizuale. Atingem și lucruri mai plictisitoare pentru ei, cum ar fi cromatica sau alte teorii, dar altfel, mergem pe toate zonele de expresie. Pulsul acestei generații e altfel, sunt foarte inteligenți, interesați în mod natural de absolut tot. Au această problemă cu tehnologia în exces dar cred că sunt șanse să fie niște adulți foarte interesanți. Cu cei formați în comunism, lucrez parcă mai greu, găsesc o anume rezistență sau elemente de discriminare, o alertă sau angoasă. Asta a lăsat comunismul cel mai rău în urmă, mai mult decât că a distrus comunități. Acest om nou, un produs complet diferit cultural, fără memorie, fără moștenire, e arhetipul proletarului, omul care are nevoie și își dorește să fie doar la baza piramidei. Dacă ai casă, vacanță, masă, totul este perfect. Cred că cei noi, cei mici, pornesc invers, de sus în jos. Ei au nevoie mai întâi de un confort social și interior mai altfel. Pot fi materialiști, dependenți și de gadget-uri, dar au o apropiere nouă față de cultură. Ori poate sunt eu mult prea idealistă pentru că cei cu care lucrez sunt foarte deosebiți.

Aș putea spune că generația mea lucrează pentru ego, pentru un monstru cu multe capete, dar simt că urmează momentul unui self cu ancorare mai puternică în comunitar. E un proces mai interiorizat într-un sens bun, neautist. Spre deosebire de înainte cand interiorizarea era un fel de bulă ermetică, o încăpere secretă. Astăzi, lucrurile sunt deschise. Ca efect al unei autonomii individuale. 

Mă feresc să intru în filosofii hippy, dar chiar cred că odată ce ești într-un soi de pace, de echilibru interior ajungi să comunici mai bine, să formezi o comunitate care să nu însemne un chibuț emoțional, ci o comuniune în care au loc schimburi constructive, în care nu te simți nici alienat dar nici dependent, și în care poți să și respiri. Aici intră și macrocomunitățile dar și microcomunitățile, cum ar fi comunitățile de artiști, de creativi, în general și apoi societatea în ansamblu. Cred că totul trebuie să vină dinspre sâmbure spre exterior și nu invers. Dacă sunt mai multe cadre și situații benefice, e posibil să devină și contagioase.

Dacă tot am ajuns la viruși psiho-sociali, cum te aperi sau cum te lupți? Apărarea asta, până la urmă, produce nevoia ta de exprimare, e arta ta?

Am tendința de a somatiza orice fel de experiență, mi-am dat seama de mic copil de chestia asta. Dar cu timpul am învățat să am și un filtru. Ca să fac față aspectelor negative, care nu pot fi schimbate cu una, cu două trebuie să le pătrund cu o interfață. Tot spectacolul acesta, periferiile, scursurile, extremele mă fascinează și trebuie să intru în ele ca să le pot înțelege, deși ceva tingles mereu există. Prin desene și prin tot ce fac, decodific. Dacă pot să pun toate acestea într-o zonă în care să resimți presiunea acelui subiect dar, în același timp, să găsești resurse ca să arăți cu degetul și să râzi, atunci devine o formă și de terapie, și de înțelegere, cu un impactnegativ minim. Cred că arta contribuie la rezistența mea și observ că, pe măsură ce trece timpul, rezistența mea crește foarte mult. Am început să am niște puncte de sprijin în viață, pivoți materiali și imateriali și am învățat să-mi construiesc propriul meu fel de liniște. Apoi, am norocul de a trăi alături de un grup mic de oameni pozitivi și interesanți care mă ajută să trec frumos prin toate, să fac față și să înțeleg. Dacă știi ce-ți trebuie ca să ai o stare de pace, trebuie să și aplici. E un proces continuu de cunoaștere de sine. 

Dar acest dark side general de la care pornești nu pare că te și molipsește, chiar dacă, la prima impresie, pare materialul tău principal.

Cred că am avut și două sau trei proiecte care nu au venit din reacția mea la negativ, le-aș numi pozitive sau emoționale. Un proiect a fost cel despre bunica mea, din Israel, unde am stat într-o rezidență pentru o lună de zile și unde am lucrat numai pe tema asta, căutând in Tel Aviv fragmenteimateriale despre ea. Nu am cunoscut-o niciodată, dar îi port numele și e o prezență vie. Dar, în general, sunt atrasă de fondul negativ, de urât, de dark-side, lucruri pe care simt nevoia să le exorcizez. Mă interesează zona otv, oamenii, iraționalul lor, subiectele și bizareriile ascunse foarte adânc. Ca și cum ai face o analiză pe visul dubios al cuiva. A mai fost un proiect pozitiv, totuși, cel despre iepuri. Am cercetat tot spectrul, de la iepurele mistic, la iepurele pop. A ieșit o expoziție de grup la sala Studio, la Teatrul Țăndărică. Mi-a plăcut foarte mult dimensiunea, comunicarea pe care am avuto cei implicați în acest proiect. A ieșit ceva pozitiv și simplu, tratat foarte bine. Chiar și acum, ultimul „iepure”, cel pe care l-am lucrat la Cuca, lângă Sibiu, la Centrul Cultural Cârțișoara, de unde tocmai m-am întors. Împreună cu Petre, am făcut un iepure uriaș, iar Adrian Preda și-a făcut o rachetă ieșind din pământ. CUCA e un spațiu extraordinar, ingrijit cu multa pasiune de niște oameni deosebiți, Luminița și Ovidiu Daneș. Chiar sunt un exemplu pentru mine că se poate. Iar iepurele, vorbim de un iepure înalt de 3,5 m, a ajuns în cele din urmă pe casa lor. 

În general, pentru mine, proiectele acestea light-hearted sunt niște insulițe. Observ acum ca mă acaparează din ce in ce mai mult și presimt că pentru o perioadă de timp mai lungă. Poate ar fi bine sa vorbesc putin si despre stilul meu de lucru. Spun asta pentru că înainte lucram în pusee. Aveam momente în care se întâmpla câte o temă. În ultimul timp, în ultimii doi ani, lucrurile parcă s-au decantat, din pusee au devenit perioade. La ultimul proiect, cel pe sticlă, am lucrat un an de zile, dar lucrând în paralel și la altele, care apăreau la fel de natural dar se și consumau mai repede. Când trebuia să lucrez cu sticla erau momentele mele de zen. Lucram altfel decât o făceam, trebuia să urmez anumite etape, să aștept, să revin. Încă de anul trecut, am o serie cu vanitasuri care nu se mai termină. Probabil o să se oprească de la sine, natural dar, acum, lucrurile se întind pe perioade mult mai lungi. Și îmi place așa, e exact ce-mi trebuia. Am tendința să mă uit și altfel la proiectele pe care le fac, să le privesc împreună, sunt un tot, sunt eu. 

Să ne întoarcem la faptul că ai rămas. Cum ți-ai distribuit energia, cum au evoluat lucrurile trebuind să te integrezi în realitate, aici?

Am rămas aici în timp ce foarte mulți cunoscuți plecau. Chiar nu voiam să rămân aici, simțeam că totul e foarte off, lucru care mi s-a confirmat când am ajuns în liceu. Am zis liceu de arte de la bun început, eram convinsă că va fi ceva foarte frumos dar, din punct de vedere al educației de specialitate, a fost dezolant. La pictură, de la bun început am auzit textul că nu există culori, ci numai griuri colorate. Aici chiar intervine prezența alor mei în viața mea, niște artiști foarte liberi la cap, iar lucruri de acest fel nu existau. Mi se dădea libertatea să mă joc cu orice, nu eram limitată în niciun fel. Am crescut în atelierul lor, iar în copilărie am avut chiar o cameră de serviciu pe care am transformat-o în atelierul meu. Acum, acel atelier e magazin de haine de nuntă. Stau și foarte aproape de acest loc și îl văd în fiecare zi și mă gândesc mereu că acolo desenam Loc Ness Monsters și pe prietenii alor mei. 

La liceu, colegii au fost foarte interesanți, prieteni foarte buni cu care am făcut un fel de rezistență.  De fapt, liceul a fost o mare dezamăgire cu excepția unor oameni extraordinari, câțiva profesori care chiar ne-au învățat să fim anarhiști. Am fost la grafică unde am învățat multe lucruri importante, tehnici de gravură și toată alchimia gravurii care m-a fascinat, dar simțeam că sunt departe de lucrurile care îmi plăceau. Nu atingeam subiectul. Nu înțelegeam de ce trebuie să fie atât de anost să înveți tehnică, mai ales când putea fi învățată altfel. Un lucru foarte important a fost finalul, în 2005. Silvia Muntenescu, profesoara noastră de atunci, a văzut că nu ne poate ține în frâu și ne-a dat o carte a unui scriitor foarte tânăr, Ionuț Chiva, cartea lui de debut „69”, și ne-a lăsat să facem orice. Noi aveam 18 ani, cartea era foarte Trainspotting, și toți eram superfericiți că trebuia să facem expoziția chiar din acea carte. A ieșit o demență de expoziție, l-am chemat și pe autorul cărții care era cu foarte puțin mai mare decât noi. Era o energie foarte bună între noi și el. Un alt moment important a fost cu Rădvan, profesorul nostru la desen. El ne-a învățat să nu facem nimic din ce ne învățau ceilalți, spunându-ne să pictăm cu frunze, cu bețe, cu cremă de ghete, să căutăm alte soluții. Apoi, a urmat un lucru genial. Ne-a invitat, pe mine și pe prietena mea, Alina, să facem o expoziție în atelierul lui de atunci, un pod la Romană. Am umplut un lighean cu pufuleți și am pus un banner pe geam, pe care am scris „Găina nu basculează/ Nu mâncați pufuleți”. Au venit vreo trei, patru oameni, pentru noi a fost ceva extraordinar. Se numea „Efectul de conservă”.

Au fost niște mici insule de încredere într-un context care nu era deloc ok. Cred că asta mi-a dat un avans, combinat cu un mediu foarte bun de acasă care m-au condus să merg către ce simt, dar în cunoștință de cauză. Aceste lucruri au dus către un stil destul de liber, am avut acest avantaj bizar de a nu mă complace în lucruri pe care nu le simt până la capăt, cu riscul atmosferei uneori tensionate cu „autoritatile”, așa cum s-a întâmplat la facultate. După liceu am vrut să dau la pictura, îmi plăcea Kipenberger, asta voiam să fac. Dar m-am uitat la niște expoziții de semestru și efectiv m-am întristat. Erau niște lucruri fără identitate, se vedeau bifate temele de semestru. Iar tipul ăsta de formatare nu era deloc compatibil cu mine, mă gândeam că o să fie o treabă foarte complicată care avea toate șansele să mă macine rău. Nu am vrut să mă bag în așa ceva. Nici nu-mi plăcea la studiu, lucratul după model, crochiul și alte asemenea. Știu că au un scop educațional dar mi se pare minor față de ceea ce înseamnă explorarea în artă. E despre a te găsi pe tine, e despre avânt, iar studiul e un abc la care oricum ajungi. Am mai vrut apoi Istoria și Teoria Artei, dar nu sunt deloc o fire teoretică. Așa că m-am întrebat unde pot să fac instalație și așa am ajuns să aleg Foto-Video. Unde am fost la fel dezamagită. Cadrul era interesant, dar oamenii de acolo sufereau foarte mult de o formă de blazare periculoasă pentru educație. Mai ales pentru acea vârstă, când nu mai ai nici 15, dar nici 30, ești pe la un 19, 21 când chiar ai nevoie să te atingi, să fie cineva care să te direcționeze discret și construcitv și nu prea am găsit asta. Am fost prima generație cu vreo 35 de studenți în grupă, față de cei de dinainte care erau 12. Ei funcționau mult mai bine, comunicau ușor. La noi era o masă de oameni, nu ne cunoșteam între noi, nici scaune nu erau pentru toți. Destul de conservatoare viziunea celor de acolo. Am avut și niste meciuri cu câțiva dintre profesori. Eu îmi doream să duc la bun sfârșit o idee, aveam întrebări despre ce se întâmplă dacă fac asta sau asta? Ori, de fiecare dată când propuneam ceva, mi se spunea că nu se face așa. Cum să nu se facă așa, dacă era proiectul meu? Iar chestiunea asta era tradusă de profesori prin tupeu. 

Apoi, după facultate, urmează misterul vieții mele, masterul. Nu știu nici astăzi cum de l-am făcut. A fost o mare greșeală, o reîncălzire a unei ciorbe. Nu vreau să par foarte dură, sunt sigură că sunt alții care au avut experiențe pozitive și i-a ajutat masterul. Dar, pentru mine, am bătut pasul pe loc doi ani de zile. Ce a fost frumos, a fost proiectul de dizertație de la sfârșit la care am ținut foarte mult și care a ieșit cum am vrut eu, mai mult din lipsă de timp și neatenție din partea cadrului, decât din coordonare. Un proiect pe care îl consider, de fapt, un prim proiect al meu ca artist. De prin perioada masterului am început să expun iar, după ce am terminat, am început să expun natural, lucrurile au mers de la sine. 

Cum ai fost primită, receptată după primele expuneri?

Prin 2009, Mircea Nicolae mi-a scris că are galeria 29 într-un apartament și că după cele 10 expoziții avute ar fi vrut să fac și eu una. Ideea era că trebuiau expuse 10 lucrari care se ofereau la sfârșitul zilei. Au venit 10 oameni care au plecat cu lucrările. Abia acum am început să mai aflu pe la cine sunt. Apoi, tot Mircea Nicolae m-a invitat la următoarea expoziție, ceva mai mare, într-un spațiu de tranzit numit DraftOne, cu expoziția ”Dream Beuys”. O instalație, camera unei adolescente nebune cu traume legate de băieți și cu o muzică amestecată de anii ’50, ca Blue Velvet, intersectat cu hardcore, Napalm Death. A ieșit foarte interesant pentru mine. Aceste experiențe cumulate m-au și relaxat în privința scenei artistice, care mi se păre că e hiper-inflată fără a avea de ce, lucru care m-a încurajat să expun încontinuu. A primi un spațiu pentru a face ceva/orice e un lucru absolut suficient pentru un tânăr care pornește la drum. La rândul meu, cât am putut, am încercat să fac la fel, să găsesc oameni tineri care fac lucruri frumoase așa cum își doresc și să îi asist (deși într-un mod minor) în a le materializa.

Cum privești lumea instalaționiștilor? Dacă ne uităm la cei locali și nu numai, din anii ’90, vedem o anumită plasticitate, o anumită patină, mai puțin ready-made, mai mult obiect afectat de om sau de timp. Dacă ne uităm la instalațiile de după 2005, parcă vedem o formă de lucru mai artificial, mai industrializată, vedem obiecte noi și curate.

Cred că astăzi coexistă toate direcțiile, în general, în artă dar și pentru mine. Eu oscilez între chestii brute, lucruri găsite, deci folosite, îmi place să las armăturile la vedere, să fie totul mai trashy dar, totodată, acestea coexistă cu momente în care simt nevoia să lucrez și foarte cleen. Acest aspect de curățentie implică, în final, un buget pe măsură. Dacă la desen și la pictură materialele există, la instalație pare ușor, dar logistica din spate e foarte complicată. Unde faci, ce îți oferă spațiul, ce buget ai, faci din aluminiu sau din lemn? Depinzi de foarte multe limite. Producția în sine a unei instalații implică muncă multă și precisă. Acum simt că intru într-o zonă în care trebuie totul să fie foarte bine produs. Ceea ce înseamnă că multe proiecte sunt amânate, trecute pe standby sau rămân schițate în carnețel. Ca feedback, e ceva ciudat. Mulți mă văd ca pe un artist al instalațiilor, alții mă văd în zona desenului. Eu nu le văd deloc distincte sau izolate. Arta conceptuală e ceva mai căutată în prezent, probabil că în acest sens se caută mai mult ce fac eu în instalație. Pentru mine, aceste lucruri sunt irelevante. Dacă îmi place un proiect și am deja în gând o instalație pentru el, asta fac, dar dacă tema este instalație cu orice preț, nu fac ceva cu orice preț.

Văd o mare fluiditate între medii. Îmi place când un pictor face obiect. Mi se pare foarte interesant și important să tranzitez între medii. E un exercițiu bun în sine și îți arată foarte multe direcții pe care altfel le tatonezi cu o nesiguranță specifică școlii de artă de la noi unde totul e pe etaje și pe secții și, în principiu, fără să se comunice între ele. Tu faci doar asta și trebuie să fii foarte bun doar la asta. Nu cred că mai este momentul pentru așa ceva.

Vorbeam mai devreme că sunt trei generații active în același timp și că putem înțelege lucrurile dacă luăm în calcul acest fapt. Sunt cei care au trăit mult în comunism, cei care sunt undeva între și cei foarte noi, de după ’90. Mai avem ce recupera din vremea de dinainte de ’89? Sau renunțăm la tot și o luăm de la zero?

Cred că a lucra într-un stil și a te solidifica într-un stil, e un confort manierist. Desigur, există și varianta ca, după o auto-cunoaștere, să alegi să faci doar o treabă, o direcție. Mi se pare a fi un lucru onest. Însă mi s-ar părea interesant ca cei din urmă, activi înainte de ’89, să încerce să intre și în zona foarte contemporană. Totuși, e ca și cum ai tot asculta același Pink Floyd în timp ce apare și muzică foarte bună în prezent. Nu am o părere vehementă sau critică. Cred că e chestiune care ține de contextul social românesc. Sunt oameni care au considerat arta lor o formă de rebeliune la un moment dat, dar care nu mai este valabilă deloc acum. Cantonarea într-o anumită zonă este un confort iar dacă ajungi să repeți hit-urile la infinit și, dacă mai și merge, adică apar niște cumpărători care te mențin așa, e foarte grav. Dacă după perioade de trei, patru ani în care faci niște experimente dubioase pe care nu le vrea nimeni și tu nu intri într-o stare de alertă, cred că nu există riscul să devii serialist. Auto-citarea poate avea sensul ei, dar aici vorbim despre manierizare și auto-claustrare. Apropo de cei de dinainte de ’89, da, avem în jur oameni care au trăit fără să vadă multe lucruri. Faptul ăsta simplu de a avea în jur stimulente vizuale cât mai diverse a lipsit aproape complet. Chiar dacă au apărut niște lucruri frumoase în anii ’80, acestea sunt foarte puține. Se simte o constrângere puternică dată de contextul social și politic. Și, cam tot ce s-a întâmplat și înainte de ’80, și imediat după ’90 arată ca o gaură neagră, per total. Nu a avut loc o dezvoltare normală și sănătoasă pe scena culturală, și nici în teatru sau în alte arte. E un gap și nu mă refer doar la producătorii de artă, unii au reușit cu succes să lupte, ci mai ales la consumatorii de artă. Dacă stai 40 de ani într-un black hole și ești ținut departe de toate etapele esențiale din istoria recentă a artei, unele, foarte dure și cu impact direct social, apoi te trezești în 2015 cu zeci de galerii și artiști în jur, nu e o treabă deloc ușoară. Pentru un om de 50 de ani care nu a știut de aceste chestiuni, e un salt fantastic. Acești oameni trebuie înțeleși cumva în contextul lor. Dacă devii prea aspru cu ei, e incorect și nu rezolvi chiar nimic.Trebuie luat totul treptat iar arta trebuie să fie la îndemâna tuturor, să nu mai fie o chestie de nișă. Să fie cam peste tot. Dar gap-ul în care trăim, da, generează artiști blocați la maturitate, apoi cei ca noi, mult mai tineri, care nu ne mai raportăm la nimic din urmă făcând lucruri pe care alții nu le mai înțeleg.

E clar că avem o mare problemă de citire a celor din urmă, fie mistificându-i, fie uitându-i, dar cum arată cei de astăzi, cei de-o vârstă cu tine? Raportarea are loc mult mai mult față de scena internațională? Sau se fac eforturi și către firul local? După 2010, vedem tineri parcă pregătiți să facă față scenei mondiale, dar mult mai puțin pregătiți să existe local. În același timp, acest lucru produce și o falsă confirmare internațională, orice mică ieșire sau vânzare pare a fi aici o mare reușită.

Mă raportez la scena internațională pentru că mă interesează varietatea și văd asta ca pe o treabă sănătoasă. Cred că dacă te raportezi doar la scena locală, nu te poți vedea în totalitate, în context. 

În același timp, mă raportez altfel și la scena locală. Dacă afară e o mare masă de chestii însumate, aici văd un altfel de spirit, o formă de solidaritate. În fond, nu simt neapărat odiferențiere între ce facem noi și ce fac ceilalți. Deja lucrurile sunt fluide. Artiștii din zona vârstei mele au colaborări constante cu galerii internaționale, nu mai este un lucru ieșit din comun, și asta e foarte bine. Dar, apropo de confirmarea valorii, de unde o iei și cine ți-o oferă? Starea de confirmare ar trebui să fie un barometru strict interior. Am avut proiecte internaționale pe care le-am simțit mult mai puțin față de unele proiecte de apartament de aici pe care probabil le-au văzut foarte puțini, dar care au însemnat foarte mult. Criteriile ar trebui să fie la un nivel interior. În cazul meu nu simt că fac asta pentru valorificare ori pentru a intra în cursa internațională. Mă sperie și mă pune în gardă povestea asta cu efortul de a lua premiul I la Olimpiadă. Și experiența cu târgurile de artă m-a cam lecuit de toate astea. Acolo se discută despre altceva. Iar eu, ca artist, știu că există acea lume, dar nu mă interesează. Nu mi-o doresc constant, ca normă. E treaba altora care ar face bine s-o facă cu mult respect față de artiști și arta lor. Simt că ieșirea mea înseamnă ceva dar, interior, e egal cu nimic. Contează numai proiectul în sine și cum sunt eu în el. 

În aceeași linie, cine revine de afară e privit ori cu ură, ori cu prea mult entuziasm. Nu avem încă un reper mai clar în noi înșine după care să ne ghidăm. Ieșitul implică o falsă simplificare, așa cum spui, care anulează onestitatea. Tocmai onestitatea față de noi înșine ne-ar oferi un reper.

Succesul pe piața artistică e o chestie care contează mult mai puțin decât drumul ăsta uriaș și magic pe care am decis să mergem. Noi de abia am ieșit, ar trebui să fim mult mai atenți la noi.  Am realizat că toți artiștii care îmi plac sunt, până la urmă, oameni care s-au manifestat în artă fără o premeditare. Dar, desigur, e dreptul fiecăruia să facă ce vrea, la fel cum și eu mi-am asumat faptul ca nu sunt compatibilă cu stilul ăsta de performanță for fame & cash. După experiența mea deloc bună cu galeria comercială cu care am colaborat, am primit cea mai serioasă confirmare în acest sens. 

Te invit să atingem acest buton al frustrărilor produse în ultima relație a ta cu o galerie. Pe de o parte pentru a curăța percepția de bârfe, pe de altă parte pentru a analiza obiectiv limitele sau funcțiile pe care o galerie și le poate însuși.

Am colaborat de-a lungul timpului cu o galerie comercială și, în paralel, mai nou, cu un artist-run-space. Diferența foarte clară, din punctul meu de vedere, este că galeriile comerciale care își asumă că „noi vindem artă” (au un rol foarte important, nu-i nimic rău în asta, nu sunt copil, nici puristă) ajung să își practice activitatea într-un mod mecanicizat și corporatizat, și lucrul ăsta mă alarmează. Spre deosebire de aceste principii, artist-run-space-urile conțin de obicei artiști care înțeleg din interior cum stă situația și se implică, în ciuda problemelor financiare recurente, în mod pozitiv și mereu constructiv. O situație foarte frumoasă de win-win. În momentul în care totul ajunge la nevoia să produci pentru vânzare, tai absolut orice e interesant despre artă. Cred că o galerie ar trebui să repereze niște lucruri foarte interesante ale acelui artist și să le plaseze într-un context potrivit, pe niște sume rezonabile, realiste, nici mici, nici exagerate. La noi, foarte puțini dintre cei care au galerii sunt pregătiți pentru a le avea. Se prind deseori într-un fel de glamour al acestei lumi. Simt că e ceva cool în asta, în mersul la târguri sau în discuții cu colecționarii, dar pierd tocmai esența. În același timp, artiștii nu sunt niște persoane glamorous ci, deseori, inadaptabile, sunt oameni care nu trebuie să facă frumos ca să vândă arta. Trebuie să accepți că un artist nu are chef să fie nice & jolly la o întâlnire, pentru că nu despre asta e vorba. Am facut față cu brio, dar nu-mi plac deloc aceste lucruri. Despre experiența mea cu galeria comercială, am simțit că acel context nu reflecta deloc conținutul acelor lucrări care erau vândute acolo, și era un fel de disperare de a produce și de a vinde, și nu m-am putut plia pe așa ceva. Asta trecând peste problemele administrative, destul de grave și de-a dreptul periculoase. În sensul că nu există niciun fel de emoție în a practica niște comisioane care totuși nu reflectă realist relația. O galerie trebuie să-și asume la rândul ei niște responsabilități, nu este vorba doar despre vânzarea unei lucrări. Asta poate face oricine, le poți pune pe okazii. Dar cred că o galerie trebuie să-ți asigure un mediu ok ca să poți produce acele lucruri, implică niște bugete pentru expoziții și multe altele. Ca să arate totul bine într-un context trebuie să arate totul bine, pur și simplu, și hai să o facem cum trebuie. Desigur, dacă relația este una funcțională de ambele părți, poate fi o colaborare de succes. În cazul meu, nu a fost. Am simțit nevoia de transparentizare și de o comunicare reală. Lucrurile trebuie făcute onest și direct, fie că vorbim de o expoziție, fie că vorbim de un simpu contract.

Aceste lucruri nu s-au întâmplat când am lucrat cu artist-run-spaces. Acolo găsești niște oameni care în primul rând fac asta doar din pasiunea de a expune arta unor oameni foarte implicați, cum încerc să fac și eu. Se implicau cu totul, în ciuda tuturor dificultăților posibile și tot ieșeau foarte bine. Toată lumea era relaxată la final, dacă era să se și vândă ceva, toată lumea beneficia. Cred mult mai mult în tipul ăsta de relație cu toate dificultățile pe care le implică. Contează mult mai mult oamenii și dialogurile, nu corporatizarea excesivă a acestui fenomen. Țările vestice suferă demult de chestia asta într-un mod extrem. Iar noi, cu 9 mall-uri într-o capitală, încercăm să facem și niște galerii flashy. Nu funcționează așa, sunt alte lucruri, producția de haine și producția de artă diferită mult. Vezi de la o poștă lucrările făcute să bifeze licitații sau alte interese. 

Totuși, pentru a ne păstra echilibrul, ce spune galeria sau ce crezi tu că ai greșit în relația asta?

Mi s-a reproșat de-a lungul timpului că am colaborări cu alte spații și că nu anunț când fac și altceva. Recunosc că am fost și eu luată de val, eram într-un complet alt moment din viața mea în care mă ocupam și de organizare și de multe alte lucruri și nu aveam deloc timp să stau să salut și să fac invitații. În același timp, nu văd o tragedie în asta, din contra, mi se pare important să fiu activă în afara galeriei, și în general. Mi s-a mai reproșat că sunt foarte căpoasă dar asta nu mă interesează. Sunt căpoasă probabil pentru că am o etică personală de lucru și pe care vreau să o aplic. Sunt sigură că sunt oameni care colaborează cu succes până în ziua de azi cu galeria respectivă. Nu pot reproșa decât segmentul cu care eu m-am intersectat foarte negativ. Problemele administrative, însă, sunt o chestiune generală, sunt alb pe negru, nu e despre potrivire. 

Hai să coborâm mai mult în ceea ce faci, în temele și subiectele tale. Vii cu un discurs deloc confortabil, anarhist, în linii mari atingi multe tabuuri, cel puțin pentru acest spațiu de gândire. Ai întâmpinat limite de percepție, cum arată feedback-ul? 

Mă frapează de fiecare dată când descopăr că la noi multe încă sunt considerate tabu. Totuși, de vreo 50 de ani, se tot lucrează pe aceste teme. Trăiesc într-o societate în care toate aceste probleme, chiar dacă au fost exorcizate de occident, sunt încă reale. Solemno-parodice, cu rădăcini în gravitate iar la suprafață iese un fel de papagal colorat. Constructul meu este mai mult psihologic, nu spiritual. Spiritualitatea e o latură foarte intimă, există și ea, simt asta, dar nu sunt aici. Nu sunt în ateism, poate cel mult în agnosticism. Repet, mă interesează mai mult latura psihologică. De ce încă se întâmplă anumite lucruri, de ce sunt acceptate de societate, cine le face, cine le primește? De aici se ajunge la portretele pe care le fac, figura umană e o constantă în cazul meu, chipul e primul lucru pe care îl observ și mi se pare că ascunde un conținut uriaș. Mi se pare foarte interesant că pe fizionomia feței transpar lucrurile aceastea fără a discrimina în niciun fel. Trec totul prin filtrul uman ca să înțeleg povestea exacerbată cu religia, sărăcia din care nu ieși pentru că nu poți, sărăcia cu duhul, mai ales, prototipul asupritorului și tot felul. În cele din urmă, în spatele tuturor acestor lucruri e un om, fenomenele acestea sunt generate de om. Asta mă interesează pe mine, portretele pe care le fac în general sunt diverse periferii psihologice pe care încerc să le analizez. Nu e neapărat despre frica mare, ci despre paranoia mică, manifestată sub forma unui individ care nu iese din casă și care crește plante. Mă interesează nișele foarte fine, cercurile închise de oameni, în care te regăsești ca într-un arhetip nou, subtil. Sectanții, mentorii, extremiștii camuflați în personaje funcționale în societate, toți oamenii cu care te intersectezi. E un dark side foarte suav, emoțional și întâmplător, un produs social al amprentei rămase în psihologia oamenilor.

Zonele religioase au avut feedback mai acut, în sensul că am primit tot felul de păreri emise de sub protecția internetului sau de la o colegă pe care nu am mai vazut-o din liceu, cum că îmi bat joc de Isus, că nu știu despre ce e vorba și că ar trebui să mă opresc, într-un mod foarte vehement. E vorba despre un proiect constant pe care îl am de vreo patru ani pe FaceBook cu Isus. Toate imaginile de profil il conțin dar într-un mod uneori banal, alteori amuzant, dar mereu sub formă de produs pur web. Am încercat să-i explic că e demersul meu, nu e nimic negativ în asta, doar caut niște chestii. M-a amuzat teribil. A mai fost un moment, apropo de feedback-uri ciudate. Am avut un alt proiect de grup în care a trebuit să desenăm plăci de skateboard. Am plasat în interior un fel de taviță de nisip pentru pisici și am pus câțiva căcăței de pisică, dar din plastic, iar unul dintre căcăței avea ochii verzi și, la un sunet mai tare, reacționa și spunea I LOVE YOU. Am atașat niște lumânărele și am intitulat-o ”Memory of Fifi”. A generat o discuție interminabilă, cu 200 de comentarii pe FaceBook. Doi puști erau isterizați că asta nu e artă. Au intrat diverși prieteni de-ai mei care au încercat să le explice în fel și chip. Erau foarte vehemenți pe treaba asta și nu se putea dialoga cu ei. După o inițială criză de râs am realizat că e foarte interesantă treaba asta, chiar m-am mirat ca au fost foarte deranjați, mai ales că sunt și ei tineri, ca și mine. Hai să râdem împreună de poop, nu?

Un prim proiect dintre cele cu crucea a fost cel cu rochia de mireasă. Mireasa călărea crucea, practic. Avea o lumină roșie de dedesubt iar pe perete erau foarte multe portrete cu bărbați. Treaba asta a fost citită drept feministă. Departe de mine acest gând, iar cu feminismul am niște probleme cât se poate de clare. Înțeleg cum și de ce dar mă găsesc deseori intr-un mindset simplu de tip equalitarian. Proiectul era legat de faptul că se vând femei în Rusia, ”internet order bride”. Intălnirea dintre două tipologii produse de secolul ăsta. Femeia care se vinde pentru a scăpa de o viață oribilă care prin asta ajunge la un alt tip de viață oribilă, și bărbatul inadaptat, cu frustrări patologice, care cumpără pentru a scăpa de interacțiuni sociale, de povara asumării. O psihoză socială. 

Spuneai că nu cu spiritualitatea ai probleme, așadar, în ce poveste ești apropo de acest subiect?

Nu știu, nu mă preocupă atât de mult dar cred că e un mister foarte frumos și important la mijloc. E ca un munte sau ca o pădure, nu are niciun fel de altă dimensiune. Trebuie doar să fii acolo și să trăiești misterul, nu cred că are sens să-l descoși. Spiritualitatea e o conectare, un phantom limb. Nu cred că are personaje, asta mă deranjează destul de mult. Simt că natura e ceva mai aproape de adevăr în sensul că are un fel de a se morfa, de a se împăduri și despăduri într-un mod foarte spiritual, în același timp, nespectaculos, natural, puternic, fiind tot o mixare și decantare de materie. Personal, sunt ok cu spiritualitatea mea, mă simt conectată cu ce trebuie, e o chestie foarte pozitivă în esență pentru că e biologică, simplă și curată. Spiritualitatea poate fi în același timp și un fel de conduită, un fel de a face față. Natura nu duce această povară, coexistă în ordine cu toate extremele. Oamenii au acest avantaj sau dezavantaj al conștiinței și procesul e mai greu.

Apropo de feminism, poate pur și simplu fanii sau haterii își caută o imagine nouă sub această etichetă. De ce ai fi citită drept feministă? Ori activistă politic? 

Pentru anumite societăți, feminismul are un rol foarte important în continuare. Sunt societăți care trăiesc cu o presiune imensă și în constrangeri uriașe. Mi se pare important să se facă o distincție. Din fericire noi trăim într-o societate care mai are foarte multe lucruri până să fie perfectă, dar începe să fie din ce în ce mai transparentă diferența asta între sexe. România are, să spunem, acest stil de a fi în urmă, dar sunt foarte multe femei care trăiesc fără nicio presiune de a fi femei. Poate am norocul că sunt una dintre ele. Văd mai mult o direcționare către egalitate, și nu un feminism radical care duce spre o chestie negativă, la ideea de noi și ceilalți. Nu mă simt feministă. Urăsc când se întâmplă o injustiție la adresa unui individ, indiferent de gen. Personal, în cercul meu de prieteni și chiar și cel puțin mai extins, nu există aceste diferențieri, aceste probleme nu ni le mai punem, poate că și din acest motiv vorbesc așa despre asta. Dar trebuie făcut shift-ul.

Apropo de asta, e asemănătoare comparația cu politica. Am interes social-politic, implicit, dar cu focus pe social. Politica mi se pare absolut oribilă, nu-mi place structura ei și nici oamenii care o fac. Îi recunosc existența și necesitatea, nu pot sta imună la multe lucruri care țin de politică iar în ultima perioadă chiar mă afectează mizeriile care se întâmplă. Cred că nu are nicio legatură cu culoarea politică, ci e o degringoladă umană, o luptă pe putere între oameni. Ce nu îmi place deloc este repercursiunea politicului în social și faptul că sunt foarte multe victime din cauza acestor manevre. Mă deranjează când presa e controlată de politică și informația ajunge la oameni care nu au alt acces la informații decât prin tv, în mod extrem de deformat. Se pot naște monștri. M-am plimbat prin niște locuri și am văzut oameni care stau cu Antena3 non-stop și care, din acest motiv, văd realitatea foarte diferit. Modurile de îndoctrinare și acest tip de acțiuni mă deranjează. Cred că ar trebui să stăm într-o țară în care să nu știm cine sunt neapărat politicienii noștri, cum e în Țările Nordice, unde politicienii nu sunt pe toate ziarele și posturile. Munca lor trebuie să fie invizibilă, trebuie să facă treburile să meargă, nu să știm picanteriile din viața lor. Desigur, sunt material bun de artă, balaurii din parlament sunt excepționali, au și niște fizionomii pe măsură, parcă ar fi construiți de Hefaistos. 

Apropo de asta, am ieșit la proteste, mai ales la cele legate de Roșia Montana. Mi-a plăcut foarte mult că oamenii au ieșit absolut în mod natural. Noi am tot mers în fiecare zi, iar oamenii adunați acolo erau de toate felurile. O lună s-a protestat, au fost cam cinci, șase ieșiri. Se vedeau, desigur, tabere grupate după cateva seri. Au început să iasă tot felul de alte grupări mai puțin civice. Dar, în interior a fost o chestie adevărată, oamenii au ieșit pe bune. Că a fost revendicată la un moment dat de către o formațiune politica sau alta, e absolut firesc.

Aș vrea totuși să subliniez faptul că principiul protestului e absolut esențial. E singura chestie pe care indivizii dintr-o societate o pot face. Și îmi pare rău cumva că după Roșia Montana nu s-a mai întâmplat asta pentru alte chestii la fel de importante. Sunt multe lucruri de schimbat iar deranjul pe care îl pot provoca oamenii doar ieșind. Dacă ies 30.000 de oameni și blochează trei străzi, poți să fii sigur că vei fi ascultat. Ar trebui să se iasă în stradă constant. Sunt lucruri noi totuși aceste povești de coeziune civică, la noi sunt vizibile abia după 2008. Un punct în care nu se mai ieșise de foarte multă vreme, probabil ca efect al șocului anticivic din ’90-’91. Noi trăim cu ele în bagaje, nu le-am rezolvat, chiar dacă unii le-au trăit, iar alții nu. Nu au fost închise cum trebuie, oamenii știu despre ce a fost vorba dar nu a avut loc nicio asumare publică. La revoluție eram în Brăila, unde mergeam de Crăciun în fiecare an. Aveam 3 ani, dar țin minte perfect cum au pus pături în geamuri și cum am stat ascunși pe hol. Nu știu cum exact, în Brăila s-au auzit în acea seară focuri de armă.

Într-un fel, îi condamn pe bătrâni și, în același timp, nu pot să-i condamn. Țin minte cozile stând cu bunica în Brăila, știu când se tăia curentul, apoi revoluția, care a însemnat o bucurie ciudată și imensă pentru ai mei. Apoi, știu cât de dezamăgiți au fost de povestea nou instalată. De când eram mică auzeam aceași chestie, șocul lor despre cum toată bucuria lor de la revoluție a fost foarte falsă. Un alt moment de respiro a fost cu Constantinescu. Dar, în 2000, a fost și mai rău. Raportarea mea la comunism a fost dinainte să-mi dau seama ce e și pentru că familia mea a pățit tot felul de probleme. Bunicilor li s-a luat tot, bunicul avea un magazin de pantofi de mireasă și i-au luat absolut tot, apoi pe el l-au pus paznic, și tot felul de întâmplări cu un impact serios asupra familiei. Acum, adult fiind, îmi dau seama de repercursiunile foarte adânci ale acelui sistem, oameni tociți și transformați în niște indivizi fără personalitate, cu frică de a se manifesta normal. Simt că într-o altă măsură mă pot pronunța asupra acestui sistem, chiar dacă unii mi-ar spune că aveam doar 3 ani pe atunci. Toată familia mea a fost afectată direct de treaba asta și cred că dacă mă nășteam chiar în anii ’90, aș fi simțit la fel. E o boală cu care încă luptăm. În fond, e vina oamenilor pentru că acest sistem care a persistat atât de mult timp, acest comunism custom-made și acest act de performance uriaș din partea lui Ceasescu a mers sublim, a fost ajutat din toate direcțiile. Oamenii voiau asta. Existau cu siguranță victime, dar dizidenți nu au existat. Au fost niște intelectuali care au suferit amarnic și care au plecat sau au murit, dar tot nu înseamnă dizidență. Oamenii, marea masă, au fost fericiți, acum sunt nostalgici. Cum spuneam despre baza piramidei, dacă le dai casă, vacanță, îi muți în București, au tot ce le trebuie.

Sunt ani buni de la intrarea în UE, am umblat mulți, unii au rămas acolo, am văzut ce înseamnă linie dreaptă, construcții perfecte, arhitecturi halucinante dar și dark-side-ul. Cum ar trebui să avem grijă față de povestea asta ca să nu înghițim gălușca euforiei?  

Deschiderea și entuziasmul au fost bune, oamenii studiază în occident, se dezvoltă, mai vin și înapoi. Normal că toată povestea asta vine la pachet cu lucruri grave, poate la fel de grave ca ale comunismului, dar mult mai mascate. În general, sunt optimistă. Faptul că se deschid granițele e foarte bine dar, da, trebuie facut totul cu măsură. UE are la bază un anumit tip de drepturi pe care și noi ar trebui să le cunoaștem și să le și folosim când putem. Deschiderea trebuie să reprezinte un fel de învigorare, nu o scăpare. Nu trebuie să ne mai ținem după alții, să urmăm sau să stăm sub o aripă. Se simt aceste probleme în corporatizarea artei sau a galeriilor. În paralel, există și dezvoltarea cu aceste unelte a unor microcomunități care funcționează iar Europa are acest atu. Nu cred în pornirile acestea antieuropene, chiar dacă e chiar un trend acum. Și capitalismul și socialismul există în egală măsură. Capitalismul te face să te construiești singur, socialismul are această orientare către comunitate. Ideea e să nu cazi în niciuna dintre extreme, să înțelegi că există un echilibru și că in acest moment în care trăim și ne manifestăm, nu mai există either – or, există absolut tot, all at once.

Componenta ta de adâncime, psihologia, reiese și în discursul vizual, dar și în felul tău de gândire. E o apropiere mai profundă la mijloc sau doar un instrument de lucru și expresie, ca celelalte.

Pasiv mă tot pregătesc chiar să fac un master la psihologie care să îmbine creativitatea cu alte procese. Ca orice domeniu ofertant, are mari pericole. Toate abordările motivaționalele și de self-help mi se par riscante. Ori te izolează, ori intri în maratonul spre un better you. Psihologia ar trebui să fie doar o parte integrantă și subtilă a existenței, dar în niciun caz să devină oobsesie care să te pună într-o stare de self discovery activ. E o prostie, nu poți fi așa, ajungi la psihiatru, mai degrabă, în felul acesta. Dar mă interesează aceste principii, cu ajutorul psihologiei încerc să traduc mai tot ce trăiesc sau ce văd și nu încerc s-o fac într-un mod exclusiv clinic și nici exclusiv empatic. Cam aici cred ca ar fi echilibrul, să nu privești existența nici contorizabil, nici vrăjit. Self-made sunt, dar în ideea că am avut și o baftă sau o conjunctură pe care nu o pot explica, preluând din totul acesta doar anumite lucruri, doar acele lucruri ale mele. Nu știu de ce le-am luat tocmai pe unele și nu pe altele, dar am învățat devreme să resping autoritățile false și asta m-a ajutat să mă construiesc pe un traseu alternativ, propriu.

În încheierea acestei minunate incursiuni, să revenim în prezent, pe scurt, în ce proiecte ești implicată, unde putem vedea lucrările tale?

Acum sunt în mai multe locuri deodată, nu știu cum se face că după perioade consistente deși nu prea lungi de ermetism în atelier, vin cumulus-uri de evenimente. Încă nu am ajuns la performanța de a le dispune echilibrat, dar poate asta este și mișto, că vin cumva de la sine, tot ce lucrez ajunge la circuit complet. Tot ce se acumulează timp de un an, toate distracțiile de moment ajung să devină vizibile în diverse locuri și interesant e că anul ăsta,  câteva au părăsit Bucureștiul.
Art is as the artist does.  Acum sunt: la Carusel, unde las etapele la vedere, unde sunt eu în diverse stadii de devenire prin Practici Insolente, cu lucrări din 2006 până “ieri”, un proces destul de emoțional dar în același timp și destul de hardcore pentru că e o expunere cleen, cu multe unghiuri de vedere, unde te poți plimba prin insectarul Lea R. Acum sunt: la Timișoara Art Encounters, via un cap de albinos, la On Floating Grounds. Ways of Practicing Imponderability, un sfânt straniu și imposibil pe care am decis să îl trimit în lume cu gândul la cineva drag care nu mai este, dintr-o dată. Tot în Timișoara sunt via un leagănul cu cruce, unde propun jocul echilibrului dificil dar esențial, la Inner objects in outer spaces/ Inner spaces in outer objects, Aiurart. Apoi:  la Ciclop, în cadrul Din Dragoste 3. Fapte Morale. unde am primit provocarea de a mă juca cu dragostea stranie, post-extaz, unde toate deciziile proaste devin dureros de concrete, desenele stau în tensiune în cușcă. Dar o să fie bine, e doar ficțiune. Last but not least, sunt la mine în atelier, unde după toate acestea o să stau la orizontală cu pisicile plasate strategic și nu o să am nici un alt plan decât acela de a mă uita ocazional la dudul uriaș din curte.

Mulțumim Lea pentru această confesiune extrem de detaliată și onestă. Să ne revedem cu bine. Punk’s Not Dead!

Continue Reading
Advertisement

Arhiva cu Interviuri

Interviu cu W.J.T. Mitchell – imagine, iconoclasm și castele de nisip

Mediul este un factor critic, dar nu este unicul. Imaginile pot circula prin mass-media, trecând de la prezența lor vizuală la cea verbală și înapoi.

Published

on

By

Fondatorul „teoriei imaginii” și un autor fascinant, W.J.T. Mitchell este profesor distins cu titlul Gaylord Donnelley și predă la Universitatea din Chicago începând cu 1977. A ocupat funcția de președinte al departamentului de engleză între 1988 și 1991 și a fost redactorul publicației trimestriale Critical Inquiry începând cu 1978. În prezent (2022-2023) predă cursul „William Blake: Poet, Pictor, Profet”, la departamentul de engleză, și „Iconologia Est și Vest”, la departamentul de istoria artei. Cercetările sale explorează iconologia și relațiile dintre reprezentarea vizuală și verbală în cultură. După cum o descrie însuși profesorul W.J.T. Mitchell, iconologia este „studiul imaginilor dincolo de medii și culturi, fiind, de asemenea, asociată cu reflecțiile filozofice asupra naturii imaginilor și a relației lor cu limbajul – interacțiunea dintre icon și logos”. A publicat, printre altele, Picture Theory, Essays on Verbal and Visual Representation (Chicago, 1985); Iconology: Image, Text, Ideology (Chicago, 1986); What do Pictures Want? Essays on the Lives and Loves of Images (Chicago, 1998); Image Science: Iconography, Visual Culture, and Media Aesthetic (Chicago, 2015).

Interviu W.J.T. Mitchell

Cât de importante sunt mediumul și tehnologia în interpretarea imaginilor? „Iconologia 3.0” ține cont de tehnologie și de „activitatea” imaginii și a obiectului în receptare și interpretare?

Mediumul este un factor critic, dar nu este unicul. Imaginile pot circula prin mass-media, trecând de la prezența lor vizuală la cea verbală și înapoi. O imagine poate apărea ca un obiect sculptural, apoi devine centrul unei narațiuni și poate ajunge cel mai important obiect reprezentat într-o pictură. Mă gândesc aici la Vițelul de aur descris în Biblie, Exodul 32, și reprezentat în pictura lui Poussin, „Adorația vițelului de aur” (Fig. 1). Desigur, aceasta este o imagine foarte încărcată, subiectul interpretărilor teologice și-al disputelor juridice (existența ei este o încălcare a Poruncii a Doua, împotriva „imaginilor cioplite”).

w.j.t. mitchell
(Fig.1) Nicolas Poussin (1594-1665), „Adorația vițelului de aur”, circa 1634, ulei pe pânză, 154 x 214 cm National Gallery, Londra. Sursa foto: ©wga.hu

Majoritatea imaginilor rămân blocate în mediumul în care au apărut pentru prima dată. Obișnuitul Selfie rămâne pe iPhone-ul care l-a luat, circulând probabil într-un cerc restrâns de prieteni. Dacă va ajunge vreodată o pictură în ulei, înrămată, atârnată pe un perete, ar fi foarte neobișnuit.

Dar asta s-a întâmplat de fapt în cazul primei conferințe de presă a lui Volodomyr Zelensky după invazia rusă a Ucrainei. A ales să susțină conferința de presă pe telefonul său mobil, iar transmisia a devenit virală când a anunțat că nu va fugi de invadatori, ci va sta și va lupta: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus el. Iar aceste cuvinte, plus imaginea cu el întins spre spectatori ținându-și telefonul în mână, „au devenit virale”, au circulat în întreaga lume în câteva zile și au ajuns subiectul unei picturi în ulei a artistului italian, Luca del Baldo. (Fig. 2).

(Fig. 2) Luca del Baldo, „Selfie from Kyiv” (2022) Sursa foto: prin amabilitatea artistului

Unde s-ar situa artistul în aceste vremuri în care principalele lui instrumente sunt operate de specialiști industrializați, cvasi-culturali și anti-imagine?

Artistul poate fi oriunde, iar „instrumentele” sale sunt orice-i servește scopului lucrării. Pensule, creioane, vopsea, piatră, metal, pixeli, tastaturi, ecrane, hârtie și pânză sunt încă disponibile.

Atunci când aceste instrumente sunt însușite de specialiștii pe care îi descrieți, treaba artistului este să și le reînsușească pentru a crea noi icoane sau pentru reimaginarea celor vechi.

Ce impact considerați că ar putea avea avatarul digital asupra noastră, asupra relației cu noi înșine și cu imaginea lumii?

Depinde ce înțelegeți prin avatar digital. Dacă vă referiți la „dublara data” pe care toată lumea o deține acum în cantitățile enorme de date care sunt colectate despre noi de către guvern, companii de asigurări, instituții de învățământ, angajatori și motoarele de căutare web, atunci răspunsul tinde să fie scenariul paranoid al unei lumi a supravegheii și controlului. 1984 al lui George Orwell a imaginat acest tip de lume înaintea digitalului, ca o lume în care Big Brother îi ținea pe toți sub supraveghere, fără a avea nevoie de avatare. 

Dar dacă vă referiți la imaginile cu noi înșine pe care le transmitem cu ajutorul noilor tehnologii digitale precum FaceTime și Zoom, atunci ai o lume a comunicării transversale, laterală față în față, care facilitează predarea și nenumărate forme de conversație umană. Acum pot ține o prelegere din casa mea, ai căror martori sunt în fiecare colț al globului. Pot preda un curs intitulat „Iconologie Est și Vest” care reunește grupuri de studenți din Beijing și Chicago într-o interacțiune simultană, în timp real, în jurul întrebărilor legate de mass-media, cultura vizuală și iconologie. Funcția „Screen Share” oferă pedagogiei un potențial planetar.

Cum comentați atitudinea iconoclastă din ultimul timp (monumentele din SUA, documenta 15, etc)?

Sunt tulburat de creșterea recentă a iconoclasmului și a „culturii anulării”, care înnobilează sentimentul de-a fi ofensat ca pretext pentru reducerea la tăcere, interzicerea și cenzurarea declarațiilor altor oameni. Libertatea discursului, libertatea de exprimare și toleranța punctelor de vedere opuse mi se par a fi un fel de bază pentru conservarea societății civile.

Există, desigur, limite, inclusiv incitarea directă la violență, calomnie, minciună, defăimare și așa mai departe. Dar, în general, îmi doresc ca exprimarea artistică să fie cât mai liberă pentru a experimenta și chiar a jigni. Cei care se simt jigniți pot întoarce privirea sau pot oferi contrareplici, dar nu ar trebui să fie împuterniciți ca cenzori.

Ce instituții credeți că sunt dominante în prezent în ceea ce privește „fabricarea consimțământului” și a discursului oficial? (Arhiva națională, muzeul global, expoziția?)

Niciuna dintre cele enumerate. Consider că mass media și, de acum, formele emergente de social media sunt instrumentele predominante care fabrică consimțământul. În special, rețelele sociale, cu tendința lor de a uni și de a consolida comportamentul de cult, realitățile alternative și iluzionarea în masă sunt principalii vinovați.

Când dărâmăm o statuie, un monument emblematic, efectul este ștergerea sau, dimpotrivă, amplificarea simbolului pe care intenționăm să-l anulăm?

Am putea să le facem pe amândouă în același timp. Distrugerea unui monument emblematic poate avea efect dacă îl face mai faimos și stârnește pasiunile celor care se identifică cu ceea ce reprezintă. În S.U.A., îndepărtarea statuilor ofițerilor confederați care au fost trădători ai țării lor și au luptat pentru a păstra instituția sclaviei este cel mai evident exemplu. Eu simpatizez cu iconoclaștii în acest caz, dar cu o ezitare și câteva întrebări. 

Îndepărtarea statuilor este într-adevăr cea mai bună soluție pentru problemele diviziunii sociale și politice ale unei națiuni? Ce se câștigă prin victoriile simbolice de acest fel? Există și alte tipuri de activități care ar putea realiza mai mult — de exemplu, reîncadrarea critică a monumentelor ofensatoare? Schimbări în instituțiile de învățământ, a codurilor legale și a practicilor care perpetuează discriminarea, inegalitatea și prejudecățile?

Cum vedeți împletitura dintre etica și estetica religioasă cu modernitatea seculară și cultura vizuală contemporană? 

O formă conservatoare de etică religioasă precum mișcarea „Dreptul la viață” din SUA a generat o reacție puternică în cultura vizuală (și verbală) seculară. Este ca și cum recenta decizie a Curții Supreme care permite statelor să interzică avortul a depășit în sfârșit granița pe care o impune Constituția SUA între „Biserică și stat”, iar acum ne aflăm în mijlocul unei bătălii decisive asupra consecințelor acestei decizii.

Ce act iconoclast sau contra-imagine v-a atras atenția în mod deosebit în ultima perioadă?

Am menționat deja „Selfie-ul” lui Volodomyr Zelensky, care a anunțat atitudinea Ucrainei față de invazia rusă. În timpul pandemiei, am urmărit modul în care masca „I Can’t Breathe” (Fig. 3) a părut că fuzionează urgența Covid 19 cu uciderea lui George Floyd de către poliție.

(Fig. 3) Masca de protecție “I can’t breath”. Foto: Shutterstock

Mulțumesc din suflet pentru această oportunitate unică. În final, domnule profesor W.J.T. Mitchell, ce imagini purtați cu dumneavoastră (în portofel, pe birou)?

Nu mai am poze în portofel. Sunt purtate pe telefon și sunt imaginile obișnuite cu copii și nepoți, plus imagini cu propria mea contribuție la artele vizuale sub forma unui castel de nisip efemer (Fig. 4) care răsare într-o zi leneșă, idilică, la plajă.

w.j.t. mitchell
(Fig. 4) Venice Beach, Los Angeles, SUA. Vara 2022. Foto: W.J.T Mitchell

____

Interviu realizat de Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest 29.07.2022.

Continue Reading

Arhiva cu Interviuri

Radu Pandele, despre murale și arta digitală

Published

on

By

Unrest/Bucharest: Radu Pandele, te invit să conversăm pe marginea câtorva subiecte pe care le consider semnificative pentru a le oferi cititorilor câteva repere generice cu privire la demersul tău artistic: expoziția, atelierul, muralul și computerul.

La ce expoziții ai participat în ultima perioadă?

Radu Pandele: De la începutul pandemiei, am refuzat atât de multe invitații la expoziții încât nici nu prea aș avea ceva memorabil să pomenesc din ultima vreme. Din 2016 încoace, a fost un maraton fără oprire, în care am organizat și am participat la multe proiecte. Dar m-am oprit,  până îmi închei exercițiile de ordonare, pentru a reveni cu lucrări mai clare. 

radu pandele
©Radu Pandele

Ce ai schimba în modul de organizare al expozițiilor, din experiența pe care ai acumulat-o până acum?

Parcă lipsește pretutindeni o tactică utilă de promovare și cu impact. Se lucrează, se expune și, uneori, se cumpără, în derivă, fără un scop sau o misiune clară. Toate problemele se întorc la lipsa publicului. Nu cred în varianta elitistă, în care artiștii lucrează și expun în taină și se aplaudă între ei în mijlocul unui oraș cu 2 milioane de oameni.

Cum s-au legat lucrurile în perioada în care ai organizat expoziții la CAV Multimedia?

Din 2018 am preluat spațiul, împreună cu Lucian Hrisav și Ioana Marsic, și programul a durat 3 ani jumătate. În fiecare lună, o altă expoziție, în afară de perioada din ultimul an, desigur. Iar acest ritm a avut plusuri și minusuri. 

Sunt foarte mulțumit de discuțiile pe care le-am purtat cu artiștii și de imersiunea mea în universul lor, lucru care, în alte circumstanțe, probabil, nu mi s-ar fi întâmplat. Mă bucur că s-a strâns o comunitate, în tot acest timp, care a participat și ne-a ajutat atât la panotări, cât și la discuțiile și dezbaterile ulteriore. 

Am avut, de la început, ambiția de a schimba spațiul într-un mod radical, de la o expoziție la alta. Printre primele teme pe care le-am transmis artiștilor a fost să se gândească la dimensiunea de instalație a expoziției. Fiind vorba de un spațiu dedicat experimentului, erau permise multe lucruri.

Am expus, în principal, artiști tineri, chiar mai tineri decât noi, mulți dintre aceștia fiind la prima lor expoziție solo. Indiferent că spațiul ține de UAP, spațiul a avut și va avea mereu o atitudine de artist run space.Simt că mi-am facut suficient datoriile patriotice și-mi doresc să mă ocup mai puțin de tipul acesta de responsabilități curatorialo-manageriale. 

Cum te raportezi, în general, la audiență, la vizitator, utilizator de artă? L-ai putea descrie prin câteva trăsături?

În prezent, promovarea se întâmplă exclusiv online. E hilar faptul că evenimentele live sunt dependente de succesul acestora în online. Cunosc spații care produc expoziții strict pentru a fi transmise în rețea. Fiecare prezență live e susținută, de fapt, de acest avatar online, ca o umbră mai luminoasă a realității. Atunci când „expunem” lucrări fizice pe internet, mijlociți de ecrane, experiența e mai intensă, uneori, pentru utilizator e mai intensă. Poți studia în tihnă lucrarea, în confortul optim, prin comparație cu vizitele într-un muzeu, când călătorești, presat de timp. Totuși fotografiezi aceași lucrare. 

Cu toate acestea, mediul online nu poate fi suficient pentru arhivare. De aceea, în prezent, lucrăm și la un catalog în care ne dorim să documentăm toate expozițiile realizate în acești 3 ani.

Cum vezi peisajul instituțional? E adaptat la problemele prezentului și la nevoile actuale ale artiștilor?

Îmi par a fi probleme venite din „realitatea lor”, de la care încerc să mă dezancorez. Eu sunt pictor, devin tot mai mult un tocilar obsedat de imagini. Nu vreau să salvez omenirea. Asta e misiunea mea, să îmi pun toată energia și timpul în imagini noi. 

Lucrările prind viața lor. Odată ce ies din atelier, ele se mișcă organic ori în sus, ori în jos, la dreapta, la stânga. Unele se trezesc în depozite prăfuite, altele se trezesc în lumina optimă. Dacă mă ambiționez să le schimb traiectoria cu forța, încep și disec și aflu că ce e strâmb în lumea artelor locale, e strâmb și în lume. Nici nu pot să identific o problemă generală sau un personaj corupt definitoriu. Cercul vicios e cumplit, momentan, dar văd o evoluție evidentă pe scena locală. 

Ce relație (mai) ai cu atelierul? Mai petreci timp în atelier sau totul s-a mutat în murale și pe ecran? 

Iarna, de obicei, în sezonul rece, luptele se dau la atelierul meu din Giulești. Am o relație romantică cu spațiul acela. Aștept iarna, să reintru în ritmul nocturn, cu frigul cumplit, cu nopțile interminabile, în care se oprește timpul și uit să mănânc, să beau, să dorm. Am trăit stări superbe și în afara atelierului, desigur. Simt că am o expoziție secretă în calculator.

Cum te influențează programele de imagine? Ce ți-au adus nou în practica ta?

Am fost mereu fascinat de estetica artificială, de puterea seducătoare a acelor spații serene, fictive. E un superb contrast. În mediul digital, mă interesează și mă intrigă tocmai organicul. În mediul organic, în atelier, mă interesează să caut perfecțiunea artificialului cu scotch-uri și cu pulverizat vopseaua impecabil, cu decupaje la CNC, etc. Simt că mă ajută foarte mult faptul că sunt confortabil în programele acestea. Imaginile de referință pentru picturi sunt mai întâi proiectate digital. La calculator, se întâmplă construcția, iar, la șevalet, deconstrucția imaginii. Se schimbă multe, în procesul picturii, cum ar fi mai ales chestiunile de natură tehnică, dar nu intenția. 

Mă aflam, în 2016, în Franța, cu o bursă Erasmus, iar profesorul meu de acolo mi-a menționat software-ul de modelaj 3D, pe care îl folosea el. Așa am început. O iarnă întreagă am cercetat programul pe care îl folosesc și pe care încă îl descopăr. Atunci am și produs, pentru prima oară, print ca lucrare finală. E vorba de o serie unică, dar nu aveam în plan niciodată să mă ocup de print. 

Au fost așa de multe conflicte în mine, mă și mir că am reușit să supraviețuiesc până la 28 de ani. Rebeliune impotriva lumii, apoi rebeliune împotriva mea și, apoi, rebeliune împotriva rebeliunii. Am avut, de mic, un plan care îmi plutea în minte: faptul că voi experimenta în mod constant pană la vârsta asta și că, apoi, voi ordona ceea ce am strâns. Tactica asta m-a propulsat, stilistic și conceptual, în direcții complet opuse. Știam că nu voi alegee să realizez un singur tip de lucrare, o singura temă, un singur gând. Mereu am avut impresia că nu am realizat ceva anume și că încă mă antrenez. Am ajuns și la niște concluzii. Cele mai intense momente din meseria asta îmi par cele în care mă aflu între serii de lucrări, între expoziții, când fac planuri. 

Care sunt ultimele tale proiecte murale?

De graffiti mă ocup din 2007, de murale mai mari, din 2015. Atât de optim evoluează lucrurile, pentru mine și echipa mea. Sunt fericit de amploarea pe care a luat-o direcția aceasta. În majoritatea proiectelor murale a fost prezentă și, probabil, va rămâne prezentă figura umană, portretistica. Pictura figurativă, mai ales acum, îmi pare cel mai serios challenge, având în vedere istoria ei, însă mai e mult loc de inovație. 

De regulă, nu călătoresc, dar, când am proiecte, iubesc faptul că sunt obligat s-o fac. Am pictat în aproape toate orașele României. Anul acesta, în 2021, spre norocul meu chior, am avut parte doar de proiecte murale masive, verticale, un format optim pentru mine.

Începând din iulie, am fost în Focșani, București, Galați, Târgu Jiu, Arad, Berlin, Briancon și Medgidia. Ultimul proiect l-am încheiat ieri (05.11.2021). 

Cum privești acest tip de proiecte? Ce e diferit între un calcan și un șevalet de 2×1 m? 

La muralele de mari dimensiuni, te confrunți cu cenzura și, mai rău, cu autocenzura. Te gândești, în timp ce propui schița, la oamenii care vor coabita cu lucrarea ta. În esență, e lucrarea lor. Am trecut și prin situația în care mi-au fost refuzate 10-15 schițe, până să fie aprobată cea finală. În plus, încep să savurez tot mai mult factorul de vulnerabilitate din acest proces. Apare contactul cu un alt tip de personaje, majoritatea fiind la prima întâlnire cu arta.

E ușor să expui într-o galerie, îmbrăcat frumos și pregătit de vorbă lungă, unde oamenii sunt inițiați în discursul tău. Intelectualii sunt mereu nesinceri, evită să-ți spună cu adevărat ceea ce cred ei, în față. Breasla artei strică arta. Totodată, simt că îmi place cel mai mult să lucrez în galerii și muzee.

Anul acesta am conștientizat că proiectele mari și monumentale încep să se întâmple fără efort, procesul „curge”. Lejeritatea aceasta este o chestiune la care am tânjit. Lucrurile nu ar trebui să implice mari sacrificii mentale și fizice, chiar dacă sunt foarte complexe. Faptul că am ajuns să pictez un bloc de 5 etaje, fără să mă usuc psihic, e, probabil, cea mai mare reușită a vieții mele.

Pânzele mi se par mai confortabil de pictat și ador procesul. În schimb, devine tot mai enervant ceea ce urmează. Să le ambalezi, să le înrămezi, să le depozitezi optim, să le fotografiezi, să le plimbi prin tot felul de locuri și evenimente, să intre în contact cu publicul. Transporturile mă  scot din sărite și visez la ziua în care trebuie să îmi pun strict problema picturii și producției. 

Despre experiența ta cu crypto-piața de artă: când ai creat NFT și pe ce platforme crypto putem vedea lucrările tale cu token? Cum vezi această poveste sau ce-ai înțeles din ea până acum?

Știu că nu știu. Nu am fost niciodată un speculant în zona asta. Am primit niște ETH (ethereum) și am propus lucrări pe care oricum le aveam. Asta a și definit eșecul experienței mele cu cryptoart, pentru că nu am dus până la capăt procedura. Artiștii ar trebui să urmarească și să abordeze colecționarii pe diverse platforme, să-și dedice mult timp pentru asta, lucru care nu mă caracterizează. 

Sunt împăcat cu faptul că am finalizat câteva proiecte pe care le-am început mai demult, sub acest pretext. Token-urile sunt pe platforma Foundation(https://foundation.app/@pandele).

Inițial, când am aflat despre NFT, am fost foarte entuziasmat. Mă gândeam că, în sfârșit, artiștii care fac lucrări non-obiectuale vor putea să monetizeze și că a sosit timpul lor. Din păcate, s-a oprit totul la ilustrații și animații comerciale, la design. Nu a fost depășit nivelul acesta estetic. Iar artiștii, ușor neglijați, trec în cluster-ul de imagini spectacol. E vorba de bani și speculație, nu cred că există foarte mulți colecționari sau entuziaști care să fie realmente interesați de dimensiunea artistică a token-ilor. Trebuie să ne adaptăm mereu și, în esență, să savurăm responsabil prezentul. 

În loc de încheiere, ce planuri ai în viitorul apropiat? 

Vreau să mă dedic în totalitate imaginilor mele, indiferent dacă acestea vor fi în ulei pe pânză, în spray pe perete sau digitale. Nu contează dacă le voi expune public, unde și când. Trebuie doar să le fac să existe, asta e misiunea. Îmi doresc să ajung la claritate.

Interviu publicat în Revista Arta Nr. 100, 2021.

Continue Reading

Arhiva cu Interviuri

Gheorghe Rasovszky, despre fotografie, pictură și hibrizii dintre ele (2021)

Published

on

Gheorghe Rasovszky (n. 1952) este printre puținii artiști români interesați încă din anii ʼ80 de arta video și multimedia, împletind cu dezinvoltură tehnici artistice tradiționale și tehnici și tehnologii contemporane. Într-un peisaj artistic în care predomină „artele plastice” și „artele contemporane” ale instalației și performativității, arta lui Gheorghe Rasovszky e situată, adesea, cu ambiguitate și imprecizie, între experiment avangardist și pluridisciplinaritate postmodernistă. O selecție de imagini și filme reprezentative pentru întreaga carieră a artistului poate fi regăsite în expoziția „Gigitalisierung 3.0” pe arsmonitor.ro, alături de selecția și expoziția virtuală a lui Teodor Graur.

U/B: Gheorghe Rasovszky, Ce v-a atras anume și cum a evoluat interesul pentru fotografie, video și pictură?

Gheorghe Rasovszky: Cred că ne-am atras reciproc, a fost dragoste la prima vedere. Exista, după cum știi, și pe acest plai, nu o gură de rai, care punea o presiune stupidă pe separarea mediilor de lucru, ci un imbold academic care să te trimită într-o jalnică elită culturală, pe care am considerat-o din primii mei ani de liceu și studenție cel mai mare pericol cu care m-aș putea confrunta. Fiindcă fotografiam și desenam pictînd ca un location manager, strîngînd date și impresii fixe sau în mișcare fără nici un fel de scop precis.

Cînd aveam vreo opt ani (1960 carevasăzică), tata m-a luat cu el în atelierul lui Edmund Hofer, prieten de șah și de fotografii, un nume al branșei din acele vremuri, care colabora cu ziarul Neuer Weg, unde papa lucra de dimineață pînă seara și cred că acolo am luat microbul, definitiv. Prima mea cameră era un aparat rusesc aproape decent, o copie Leica, ce mi-a devenit cel mai bun prieten. Și a mai fost casa copilăriei mele, cu biblioteca misterioasă și masivă, albumele de artă, un atlas geografic care presa colecția de timbre cît un univers, gravurile expresioniste mici și violente care îmi fixau atenția mai intens decît puținele jucării din jurul meu. Și mama a observat asta imediat, fiindcă pe pianul Blüthner, la care exersam, se punea praful. Începusem să desenez un fel de străzi, un fel de clădiri, un fel de oameni care zburau prin oraș. Aveau să fie viitoarele mele „Figuri înconjurătoare” din 1977.

Cu reticențele de rigoare, prin 1999. Preferam, pe atunci, hazardul celuloidului, incertitudinile revelatorului, dar iată că un anume tip de metafizică pe care imaginea industrial digitală mi-o oferea brut și concret m-a făcut să mă bucur de un tool în plus, minunat ca și celălalt – analog –, drept care coexistența lor și mai ales permanenta lor mixare, în cercetarea mea, au devenit medii favorite. Am început cu Pentium, cu 386, 486, dar cu gîndul la Mac, pe care nu l-am avut niciodată, din cauza fotografiei, care se săturase de camera obscură. Pentru o vreme, doar.

Pe de altă parte, trebuia să țin pasul cu Lea, fiica mea, pe atunci la „Tonitza“, cu virtuozitățile ei digitale amplificate de dorința de nu se cantona doar într-o tehnologie, treceam împreună prin nenumăratele experimente, discutînd muzică și imagine postmodernă cît cuprinde.

Cum vă raportați, în prezent, la imagine, ca la fotografie sau ca la pictură?

Pentru mine, ambele reprezintă absolut același lucru, le tratez pe fiecare ca pe o extensie a celeilalte, însă fiindcă programul meu de lucru este haos pur, ajung să mă bucur de puritatea pe care o oferă fiecare, în mod separat, dacă așa se întîmplă. Există în mine un fel de tabu al picturii, un anumit tip de alchimie primordială, care există acolo, în materia prafurilor colorate dispuse să se transforme în lavă, o rădăcină de care nu mă mai pot desprinde. Îmi place asta, dar fotografia, în mod special, dacă tot am pomenit de tabu, este totemul care mă însoțește peste tot, orice aș face.

©Gheorghe Rasovszky

În anii de studenție și în prima etapă a carierei, unde găseați de cumpărat o cameră video, foto, un videoplayer sau un televizor color? Unde se puteau developa și printa fotografiile de mari dimensiuni, unde se puteau copia o casetă video sau audio?

Anii de studenție nu au avut nici o treabă cu preocupările mele și mă refer aici la cele care s-au extins mai tîrziu, deși sună ciudat acest tîrziu timpuriu în comparație cu tîrziul plenar în care trăiesc acum. Tot ce înseamnă laborator mi-am improvizat singur în imensitatea unei debarale din apartamentul de bloc în care conviețuiam cu Carmen, artiști amîndoi, din fericire. Lucram pe dimensiuni mici și foarte mari, pe pinhole și pe toate formatele de film, inclusiv planfilm. Eram dibaci pentru tot ce era alb-negru, apelam la laboratoare pentru color, cît despre video, am pornit ca un bebeluș de la cele mai infame camere, videorecordere pe care mi le puteam permite, eludînd, sadic, bugetul familial. Spre norocul meu, am depășit faza de microb, am experimentat atît de multă aparatură, în căutare de performanță tehnică, încît pot spune că m-am eliberat de sclavia echipamentului de niște ani foarte buni.

Cum era „gestionată” noua problemă tehnologică în epoca agroindustrială a anilor ’80?

A fost o minunată aventură pentru mulți dinte noi, fiindcă tot ceea ce făceam devenea experiment, un experiment estic, pe care îl consider foarte reușit fiindcă decalajul tehnologic West-Est era atît de vast încît nici nu ne mai păsa. Ceea ce face totuși diferența este producția, cantitatea de lucrări pe care un artist din Est poate să o susțină material. Nu mai discut de dimensiuni, de imposibilitatea finalizării unor instalații majore, ciclice măcar, dacă nu perpetue… Vizibilitatea, în partea asta lumii, e redusă, orice ai face, nivelul artiștilor vizuali locali fiind unul cît se poate de bun și sînt fericit să spun asta, dar nu este încă suficient și mai ales nu a fost deloc suficient în anii ʼ80, cînd comunismul era pe felie și nu prea mai era loc de nimic, decît de o involuntară și surprinzătoare artă antisistem făcută de artiști care se situau în afara timpului în care trăiau. Un fel de underground în underground.

Gheorghe Rasovszky, vă numărați printre cei care au pus bazele departamentului Foto de la UNArte. V-a atras ideea să activați ca profesor, să formați noi artiști?

A exisat un moment, pe la vreo 40 de ani, cînd m-ar fi interesat ideea asta, să lucrez cu studenți, la facultate, de la egal la egal, să încercăm împreună să concretizăm concepte neconcrete, pe specificul fiecăruia dintre ei, în parte. Am avut parte, o lună sau două, de o asemenea experiență interesantă, pe la 50 de ani, unii dinre ei erau și sînt acum artiști pe care îi admir, așa cum am făcut-o și atunci cînd Alexandra Croitoru, profesoara lor, m-a invitat să îi țin locul pentru o scurtă perioadă. Am materializat cumva cercetările lor într-o expoziție foarte bună la galeria HT003, al cărei naș eram eu împreună cu Teodor Graur, conaș, că nu găsesc alt cuvînt, și la Multimedia UAP. Normal ar fi ca asemenea fuziuni să fie permanente, să nu devină efuziuni personale tolerate de un sistem de învățămînt care numai superior nu este, în condițiile în care artiștii noi sau vechi, afirmați prin ceea ce fac OK în branșă, au porțile de comunicare cu studenții închise.

Reprezentarea vizuală a fost adesea utilizată ca instrument al discursului politic și economic, fie că vorbim despre anii ’80, ’90 sau 2000. Cînd putem spune că imaginea educă și cînd „spală pe creier”? 

Atîta timp cît în spatele imaginii se află un artist autentic, lucrurile sînt în ordine chiar dacă direcțiile, mesajele par să o ia razna și cred că e foarte bine așa. Advertising-ul e o industrie, la urma urmei, o caracatiță care poate fi uneori foarte simpatică. Rolul ei e să înghită și să regurgiteze cît mai fecvent. Ideile vin întotdeauna din arta vizuală, marketingul speculează, ca de obicei, fără scrupule.

În demersul dvs. artistic, cum aș putea clasifica reprezentarea vizuală, ca un act critic și revolut sau ca unul formal și estetic? De care parte a avangardei vă situați?

În nici un caz estetic, formal etc. Și nici măcar critic sau revolut. Nu sînt de nici o parte a avangardei, dar dacă avangarda ar avea un sus și un jos, o dreapta și o stînga, m-aș situa undeva mai spre josul ei, undeva dedesubt, în ce a mai rămas din jungla experimentului, într-un cort Dada din frunze de palmier sau de brusture, în burta unei mame care nu știe ce să facă cu mine.

gheorghe rasovszky
©Gheorghe Rasovszky

Altfel vorbind, termenul de avangardă, azi, în 2021, pare din ce în ce mai vetust, mai vag. Și culmea e că asta se întîmplă de la primii suprarealiști adevărați și în tot ceea ce a urmat după aceea, pînă în zilele noastre. Avangarda a devenit sinonimă cu experimentalismul specific multitudinii de direcții care se întîmplă permanent și cu maximă fervoare în TOT. Arta e artă totală și este peste tot. E un bun comun. Libertatea este infinit mai puternică decît orice concept.

Aveți vreun program preferat de editat imagine? Între cameră foto, scanner, uleiuri și PC, care au avut un impact mai mare asupra demersului dvs.?

Le folosesc pe toate, și telefonul, normal. Programele de editare foto-video mainstream, toate sînt caiete, cuie, clește și ciocan pentru mine. Teoretic, nu concep proiecte fără ele, dar simt că și fără ele aș lua-o de la capăt fără probleme.

Gheorghe Rasovszky, vă atrag aplicațiile de azi sau sînteți mai precaut, mai conservator decît erați în ʼ90? 

Nu am fost conservator niciodată, sper. Dacă apare ceva mișto, I’m in. Nu știu exact dacă handmade-ul a fost vreodată cu adevărat zdruncinat de aplicațiile tehnologice și dacă schizofrenia new media te poate îndepărta cu adevărat de circuitul creier (sau ce e acolo), mînă, gest etc. Nu știu și nici nu cred că în acest moment al vieții mele poate să mă mai intereseze un alt sistem solar. Pot spune că nu prea am fost precaut niciodată, dar poate că acum sînt ceva mai calculat cu timpul și cu energia de care dispun.

Aveți sentimentul că tehnologia și „digitalizarea” reprezintă o decădere sau sînt, dimpotrivă, un semn al evoluției și creativității umane?

Habar n-am, crede-mă. Pot totuși să sper că lucrurile stau invers. Am pornit cumva din Decădere, din credințe primitive misterioase pe care sîntem mereu tentați să le reexperimentăm ca să le înțelegem, deși rațiunea nu e un instrument prea sigur. Ne mai rămîne să evoluăm așa cum putem, chiar dacă nu ne dăm seama de toate consecințele posibile.

(Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai – 2 iunie 2021)

Continue Reading

Trending