Connect with us

Arhiva cu Interviuri

Cu Sorin Neamțu, despre Baril și pictura fără obiect

Published

on

UNREST: Sorin Neamțu, amândoi preferăm nonfigurația, abstracția. Pe undeva, acesta este și subiectul care ne apropie în mod special. Ceea ce faci tu, ceea ce propune Maxim Liulca, tipul de expoziții din :BARIL.

SORIN NEAMȚU: Nu e despre faptul că una ar fi mai bună decât alta, figurativ / nonfigurativ. Greenberg vorbește cel mai precis despre ce înseamnă nonfigurativ în pictură. Și, de fapt, pictura în sine, ca natură, e abstractă. Aici mi se pare că se face diferența între un pictor figurativ bun și un pictor figurativ slab. Cel slab se lasă furat de narațiune, de subiect, cel bun nu uită că pictura e de esență abstractă. Și, atunci, dacă te uiți la Velasquez, ca să dăm exemple tari și vechi, Velasquez tocmai asta demonstrează, îți arată că pictura exista prin materie, e abstractă, iar subiectul ei e suplimentar, coexistă cu pictura.

(U): …„pictura e în esență abstractă”. Am un sentiment nu tocmai plăcut când văd abstracția pornind de la peisaj, tulburându-l, mâzgălindu-l, desfigurându-l.

(SN): Eu cred că foarte multe lucruri pe care le vedem sunt… neputințe. Dar, dacă stai să te gândești, așa s-a născut pictura abastractă. Dacă te gândești la Kandinsky, spune cam așa, undeva: „mă întorceam într-o seară din peisaj cu niște pânze, era semiîntuneric în atelier și am văzut o lucrare deosebit de frumoasă care m-a vrăjit, dar nu știam ce e. Nu am avut curajul să mă apropii”, – nu reproduc cu precizie -, revăzând pe lumină lucrarea, era de fapt un peisaj întors. Și-a dat seama atunci că pictura nu are nevoie de subiect. 

(U): …ei, bine, un peisaj întors pe dos, și nu desfigurat… 

(SN): …merg mai departe cu o chestiune personală, dar mă interesează foarte puțin delimitările acestea, și nu spun neapărat ca artist, ci ca om care vede lucruri, delimitări precise între zone. Ca să revin la ce-ai spus, eu o numesc formă de neputință. Există un fel de artiști care au singur statement. De exemplu: arta este oglinda sufletului, există tot felul de formulări cu umor involuntar. Dar, pe de altă parte, cred că nu e obligatoriu ca un artist să fie conceptual, și nu trebuie să aibă o întreagă poveste sau justificare în spatele lucrării. Eu cred că artiștii, dacă nu au ce spune, să tacă și să facă. E un paradox aici. De fapt, e nevoie de un anumit tip de cercetare și de un anumit tip de curiozitate… trebuie să le ai. Apropo de asta, într-un fel, Maxim Liulca e un exemplu potrivit.

Nu are un statement anume de propus. Textele scrise de Tibi au plecat practic de la niște vorbe extrem de simple cu care eu îl provocam pe Maxim stând în atelier. Am o comunicare bună cu el și discutăm des în fața lucrărilor lui. Îi spuneam: „uite, simt că aici , prin felul în care folosești suprafața, culoarea, ies lucruri pe care le găsesc și în cealaltă lucrare. Că, de la o lucrare la alta ai anumit tip de neliniște care nu te lasă, iar inteligența ta o citesc acolo, nu în vorbele pe care ți le-aș putea cere, pentru că nici nu am nevoie de ele. Pe de altă parte, simt că el are o neliniște autentică pentru un artist, ancorată într-o cultură contemporană concretă. Știe tot ce se întamplă în jurul lui”.

…și, să revin la discuția inițială, cred că pictura asta care devine mecanic din peisaj abstractă e cumva forma unei neputințe. Dar nu ca o chestie finală, definitivă. E o stare care te poate și ajuta să crești, dar să te și blocheze într-o buclă infinită, poate… Cei care depășesc, știu să rupă ritmul. E ca la sport, de fapt, totul ține de blocajul sau comoditatea minții. Noi avem o problemă cu asta, în general, mă uit și la mine… cât de ușor intru într-o serie de picturi. A ieșit bine prima lucrare, dupa care apare cumva o frică să risc să trec la următoarea și aș putea deveni mimetic cu mine însumi… 

(U): …ca și cum ai cita din tine însuți…

(SN): …și atunci, asta e un risc foarte mare.

(U): …riști să repeți primul cuvânt învățat, în loc să inventezi o frază nouă de fiecare dată. Apropo de categorisiri, etichetări, cred  că e necesar și sănătos pentru cultură, nu pentru artiști imediat. E un univers paralel cu atelierul. În același timp, un artist nu ar avea nimic de spus, din principiu, ci doar de simțit și exprimat. …despre figurativi și nonfigurativi, simt o dezamăgire când întrevezi formalismul inițial – copacul e la locul lui pe pământ, nasul e la locul lui pe chip, și nu regăsesc abstractizarea acestor elemente și a relațiilor dintre ele…

(SN): …nici mie nu-mi place zona asta. Întrevăd multă comoditate a minții, și pictura nu e întamplător una cosa mentale. Asta e capcana în care cad mulți, una cosa mentale nu înseamnă să ai o poveste, o narațiune deșteaptă, ci e modul în care tu lucrezi cu imaginea, cu instrumentele din mână, ca pianistul care are un număr limitat de note, dar ce s-ar face dacă ar avea 70? Cumva mi se pare că această una cosa mentale (talentul, inteligența) e legată de felul în care știi să îți strunești instrumentele care… oricum, trebuie să fie puține. Așa cum un colorist bun e cel care folosește puține culori dar care știe să le strunească. Ne interesează, poate, ce face cu infinitatea griurilor dintre galben și violet. Inteligența picturii ține de acest aspect, de felul în care îți reactionează suportul. Da, e o discutie așa seducătoare despre pictură, dar și riscurile să ratezi sunt enorme. 

(U): Să revenim pe pământ pentru câteva clipe. Cum ai putea compara în linii mari atmosfera Bucureștiului cu cea a Clujului? Parcursul tău, de la Sorin cel de la început, la cel de azi, fondator al galeriei BARIL, cum apare BARIL-ul, cât ai premeditat și programat, cât a fost întâmplător? Cum e publicul de arta contemporana din Cluj?

(SN): …nu am o experiență bogată cu capitala, poate greșesc, însă am resimțit-o dezlânată, împrăștiată și oamenii, cumva, au o atenție, mi se pare, prea precisă pentru acum sau ziua de mâine. Ori, la Cluj, pare un pic invers. Clujul are și un mod de a-și conserva contextul, adică reacționează prudent la ceea ce poate fi un insert nepotrivit în comunitate. E de povestit poate cum am intrat noi acolo, am dat un fel de probă. Chestia asta mi-a placut foarte mult. Responsabilitatea lor m-a angajat și pe mine într-o chestie serioasă. Noi le-am spus că vrem să facem ceva care sa produca evenimente, nu știam ce, dar nu neapărat galerie. Îi spuneam atelier deschis, nu voiam să-i spunem nici măcar artist run space. Și am început chiar cu o expoziție de-a mea, așa, ca o declarație de intenție. Am început apoi să facem lucruri care îmi erau mie apropiate. În prima fază, de multe luni de zile, nu ne-am dorit să fie altceva. Evitam chiar ideea ca BARILUL să se transforme într-o galerie.

Apoi, cu timpul, împreună cu Tibi Adelmann, partenerul meu, am realizat că tipul de energie care îl presupunea structura inițială e limitat. Am simțit atunci că ceea ce facem sunt doar niște frumoase baloane de săpun, care se duc sau se sparg. Am preferat ca ceea ce făcusem atunci să le tratăm ca pe niște baloane de sticlă. Conservabile, reiterabile, multiplicabile. Toate expozițiile pe care le făcusem până atunci erau coerente cu ceea ce ar fi putut însemna un proiect de galerie. Să își permită – prin natura ei – o colaborare de durată cu artiștii cu care lucrează. Astfel că, plecând de la expozițiile pe care le făcusem până atunci, având în minte lucrurile care urmau, ne-am decis să încercăm prezență internațională, la târguri de artă. Scena de artă romanească e încă firavă, oarecum vie și mai puțin piață. E anecdotic cum o revistă din Cluj și-a propus de curând pe baza, probabil, a unui format larg folosit de ei, să facă un Top 10 al galeriilor din Cluj. Astfel că top-ul conținea opt galerii, dintre care erau câteva de care nu am auzit încă. Despre public. Pe scurt, la Cluj publicul e interesant și curios. Asta e una din satisfacțiile mari când avem o expoziție la Fabrica.

(U): Vă aflați la 500 de km depărtare de București și la 1300km de Berlin. Chiar și așa, Clujul pare mai aproape de Berlin. Distanța aceasta va putea fi reglată, va exista vreodată o fuziune, o coeziune mentală, artistică, etc, București-Cluj? Sau nici nu ar trebui pusă problema din această perspectivă, devreme ce o „piață liberă”, fie că ne place, fie că nu, propune competiție și fiecare oraș să devină un centru cultural internațional.

(SN): Prima parte a întrebării începe cu o constatare adevarată. Dar nu ar trebui să fie o surpriză, Bucureștiul nu are cum să ofere ceea ce alte scene de artă dau, împreună sau separat. Aș zice că e chiar natural să fie așa. Astfel că, eu cred mai degrabă că problema nu trebuie pusă în termeni ca fuziune, coeziune, zic eu. Cred că e nevoie de concurență, mai degrabă, dar aceasta nu se va face între orașe, ci între oameni sau galerii, probabil. 

În general, cei din Cluj își asumă în mod explicit interesul de a fi prezenți în scena artistică internațională. Situație care e valabilă în aceeași măsură și pentru unele galerii din București. Despre ruptura Cluj-București cred că se poate vorbi la nivel de folclor, mai mult sau mai puțin aplicat. E limpede însă că am demonstrat contrariul și prin faptul că fiecare galerie clujeană lucrează cu artiști din București. Și invers. Dacă e să revenim la folcor însă, da, cred că se poate vorbi la nesfarsit despre diferențe. Ele există, dar nu îmi dau seama cât de relevante sunt. Ce e evident în fabrică, e felul profesionist. Aparentele exterioare, clădirea, pot să îți distorsioneze așteptările. În fiecare atelier sau galerie oamenii sunt extrem de serioși. Lucrează. Apoi, atmosfera este bună, deschisă. Oamenii comunică. chiar dacă mai există și opinteli în relații. Adică, dacă între doi există o rivalitate, asta nu îi impiedică să-și împrumute una, alta, sau să se ajute ca într-o comunitate. E ceva care ține de o inteligență a comunicării. 

(U): …orice ai spune, și nu doar tu, coeziunea sau tipul de management interior mi se par că trebuie să fie modele pentru orice comunitate de activiști din arta contemporană. În jur văd o abundență de baruri-galerie-atelier-terasă-folk pline de artiști și bere. Majoritatea sunt formațiuni tinerești care vin din vizualitatea nouă – web-design, product-desing, grafferi, ilustratori, fashion, etc, cu alură de „hippy island of peace and love”, iar celelalte comunități, cercurile de artiști maturi, sa spunem, sunt absorbite de centrifuga limitată a unor galerii. Se simte o urmă de cultivare a idealismului artistic, un elitism ermetic, un turn. Din punctul de vedere al subiectelor ca piață de artă, marketing, agenți, dealer-i sunt refractari.

(SN): …Fabrica de Pensule e constituită destul de utopic, îmi vine să spun. Atâtea personalități și interese la mijloc încât nu ar avea cum să existe altfel, în alt context. Într-o comunitate de oameni normali, probabil ar fi explodat. Ori, aici există exercițiul acesta al statului împreună, cu bune și cu rele, dar acestea își găsesc mai mereu supapa.

Totdeauna vasele comunicante se echilibrează. Și există un status quo prin care toți știm că e mai bine să stăm împreună și nu separat. Asta ține de e o inteligență emoțională, cred. E un motiv pentru care modelul nu cred că poate fi repetat. Fabrica s-a constituit dintr-o gașcă de oameni, în care toți au cam aceeași vechime și sunt foști colegi, au chimie, e o legătură reală. E greu s-o instituționalizezi. Ea există în mod natural. Sunt, poate, și cazuri de neintegrare dar, în general,  conflictele mi se pare că sunt absorbite…

(U): …nu se rupe cercul…

(SN): …da, exact.

(U): Ce planuri mai sunt în BARIL, în ce poveste ești? 

(SN): Die Austellung (29.05 – 15.07.2014), expoziția artistei ruse Sasha Auerbakh mi se pare un lucru important pe care îl facem. Discursul ei este critic, pune în lumină relația spectatorului cu expoziția, generic vorbind. Prima afirmație a ei este că aceasta nu este o expoziție. Titlul DIE AUSTELLUNG este scris intenționat greșit, cu un singur S. Îmi place, mă gândesc acum că are legatură cu începutul discuției, interesul față de nonfigurativ. Doar că, aici, Sasha conceptualizează non-expoziția, lipsa prezenței spectatorului, ruptura dintre aceste două planuri. O face paradoxal, punând în scenă obiecte foarte frumoase, folosind materialul primar, lutul.

Expoziția e un simulacru, cumva întoarce privirea către spectator, iar adevăratul exponat devine publicul. Și atunci vei vedea că desenele de ceramică și lut ars preiau teme clasice ale picturii – portretul, natura statică, peisaj, marina, etc, într-o alură de comics, pe de altă parte face și referințe precise, există o corespondență cu Hans Arp, Henri Moore, Mondrian, există Matisse, și, practic, re-creează atmosfera de muzeu. Piesa centrală e un acvariu, un simulacru, în care spectatorii se plimbă captivi parcă, într-o expoziție pe care n-o privesc. Alte planuri, în toamnă, o să mai avem o expoziție cu Arancha Etcheverria, apoi cu Mihai Iepure Gorski, clujean, dar nu foarte prezent în Cluj. E într-o zonă conceptuală, nu a materiei.

(U): Bun. Acum propun să ne ridicăm un pas. Propun să povestești, pe de o parte, despre latura fizică – tehnica ta, mecanica ta de lucru în pictură și despre cum ai făcut pasul către vizualitate, ca termen înțeles prin ceea ce astăzi înseamnă artist vizual. 

(SN): Pictura e ceea ce mă preocupă zi de zi. Eu am învățat pictură la Facultatea de arte din Timișoara și am făcut-o cu un profesor foarte bun, Constantin Flondor. Simțeam atunci că fiecare clipă petrecută în atelier e importantă. Eram ca un burete care voia să absoarbă orice informație. Veneam nu foarte instruit în arte, ca student al unei facultăți de calculatoare, cu diverse preocupări colaterale. Ajungând la Flondor, după anul trei, mi-am dat seama că el nu predă pedagogic. Asta e inhibant pentru cineva care așteaptă rețete, poate. Discuțiile de atelier sau în peisaj erau pline și cu martori. Avea geanta plină de albume, îi scotea de simultan pe Leonardo, Klee sau van Gogh. Era cu adevărat special, simțeam că discutăm ca între artiști, deși noi… E o experiență pe care la momentul respectiv nu îmi puteam imagina că poate exista.

Ca să revin la întrebarea ta, eu am plecat de la pictură, de la bun început pictura a fost extrem de importantă. Simțeam că acesta este mediul în care sensibilitățile mele sunt activate, simțeam că pentru mine pictura e locul unde se întâmplă lucruri. Pe de altă parte, am simțit nevoia să ies din pictură, pentru că, pe cât e de frumoasă și seducătoare, pe atât poate fi de înșelătoare. Mi se părea că e atât de ușor să alunec în zone riscante. S-a făcut atâta pictură încât tentația de a fi mimetic față de un artist sau o lume, e mare. Apoi, am simțit că e o chestiune duală în mine, mai mereu.

(U): În aceeași idee, hai să vedem perioada de interferență de la suprafața pânzei la obiect…

(SN): Încă din studenție aveam tentația asta către obiect. Sunt un om destul de nestatornic, nu reușesc să rămân într-o singură poveste. Dar vezi, aceste lucruri sunt foarte legate de pictură. Am început cu o serie de obiecte, dar pe care, ca să le înțeleg, mai întâi le pictam. Ca să percep cumva, nu geometria, ci altceva…,  senzorialitatea obiectului. 

Punctul de pornire al acestor obiecte are legătură cu prima mea expoziție de la București, numită Marea Pată. Conținea deliberat, lucruri foarte diferite: pictură, video, fotografie, desen. Când mă pregăteam de expoziție, în perioada respectivă, aveam drumuri dese la țară. Și făceam fotografii cu aparatul din mers, fiind la volan. Mă interesa peisajul acela, fotografiile nu erau fotografii, nu erau obiecte de arătat, ci erau niște mărturii reci ale peisajului. Era un spațiu care mă conținea, simțeam nevoia să mă identific cu el. Pe de altă parte, acesta era timpul meu, eram frustrat că nu-l petreceam în atelier. Atunci îl consideram timp pierdut. Acestor fotografii le-am spus peisaje normale. În atelier, lucram în acea perioadă autoportrete cu mine copil.

Unul din lucrurile pe care mi le-am asumat este că orice gând de atelier trebuie dus până la capătul la care poate fi dus. Cred că e important mereu să respiri aerul din jurul tău și să nu ai senzația că asta ai respirat și ieri.

(U): …e un moment în care ai avut mai multă încredere în pictură și apoi l-ai atins și în obiect?

Nu cred că pot gîndi în termenii aceștia. Sunt doua feluri de tensiuni, care răspund în fond la aceleași întrebări, să le spunem. Zona unde sunt dubitativ nu este obiectul. Acolo mă simt aproape ca un inginer. Finalitatea e relativ simplă. Știu că vreau să fac un obiect a cărui plastică, în sensul clasic, al sculpturii, mă interesează mai puțin, dar mă interesează în schimb felul lor de a se construi și de a interacționa cu mediul. Sunt foarte atent la milimetri și centrimetri, la un tip de estetică austeră poate, însă, cu siguranță, adecvată la ceea ce mi-am propus. În nici un caz nu le citesc într-o estetică plastică de belle-arte. Ele nu sunt făcute pentru a fi frumoase, ci pentru a interacționa interogativ cu corpul. Nu le-aș construi, altfel. Asta e finalitatea lor.

Toate obiectele acestea le-am numit aproape obiecte / almost things, pentru că designul lor a fost gândit să producă disconfort sau aproape imposibilitatea de a fi folosite. Toate pornesc de la o întâmplare, în timpul pregătirii expoziției Marea Pată, de la Recycle Nest, din 2010. Mi-am dat seama că, defapt, a fost chiar un moment cheie. Chestia asta mi s-a întâmplat de trei ori succesiv, dar coincidența am sesizat-o abia ultima dată. În acea perioadă făceam sport, mergeam la sală. Eram așezat pe aparatul de abdomene. Pe planul său înclinat, fiind pe spate, cu capul în jos, faci mișcări succesive sus-jos. Ajungând, așadar, cu capul în jos, am trăit senzația unei lucidități crunte. Eram ieșit parcă din corp și mă priveam ca pe un om cu pieile decojite, cel care pictează autoportrete din copilărie. Eram ceva foarte moale, organic. Mă gândesc acum, uitându-mă în spate: capul lucid, ieșit din corp, e cel care face obiectele, iar cel care a rămas întins, corpul, face în continuare pictură. Într-un fel. Ideea de a construi obiecte am avut-o în acel moment în care am zis că de starea asta de luciditate pe care o am stând cu capul în jos, de asta am nevoie, asta trebuie conservat. Trebuia să fac obiecte care să mă pună în această stare. Mi-am și notat atunci: Capul în jos repară capul ghem.

Inițial chiar am început să construiesc obiecte care să îmi țină capul în jos. Și am început să ma joc, am tot desenat și am ajuns la ceea ce acum e acel Rolling Chaise Longues. Practic e o sferă instabilă care are un șezlong suprapus. Stând pe ea cu capul în jos, îi caut stabilitatea. Ironia este că ea e stabilă doar neatinsă. Un fel de hopa-mitică inversat. Joaca mea e tocmai în zona asta, să confrunt utopia. Utopia aplicată, pusă în practică, eșuează mereu. Înainte de Rolling Chaise Longues am făcut un aproape scaun, îi spuneam eu. Morfologic aduce cu un scaun dar nu poți sta pe el. Cel mult te așezi pe jos, defapt. De aici si performance-ul pe care l-am facut, agățat fiind cu aproape scaunul de un perete. I-am facut diverse versiuni, cu picioare înalte de 4 metri, sau o versiune bidimensională, trompe l’oeil.

În această perioadă făceam o pictură foarte proastă. Devenise sclava obiectelor. Simțeam nevoia să pictez, am simțit-o tot timpul, dar întrebarea era: care e subiectul? Ce să pictez? Apropo de ce spuneam la începutul discuției, cazul Velasquez, la el subiectul coexistă cu pictura. Era tentant să faci, aveam poate subiectul (scaune, mese, rolling-ul, toate obiectele mele) și îmi era simplu să le trag și în pictură. Dar obiectele existau deja, le făcusem. Aici e riscul cu pictura și vorbesc din experiență proprie. Ai un subiect, l-ai pus în carne, făcând obiectul, prin performance l-ai finalizat și, când vrei să faci pictură, ești tentat să reiei tema. Și alegi să faci o sferă, o faci, dar îți dai seama lucrând că nu e bine. Cum o pictezi? Fac un peisaj cu sferă? Ce poate spune pictura respectivă despre istoria ta? Mă așez în peisaj cum se așeza VanGogh? N-a mers… Eram conștient tot timpul că sunt în greșală și voiam să ies, ca dintr-o cameră în care aerul devine din ce în ce mai rarefiat și nu ai nicio ieșire. Dar ești conștient că trebuie să ieși. Ceea ce e un lucru foarte bun să știi măcar și asta. Anul trecut pe vremea asta îmi puneam problemele astea și îmi spuneam că trebuie să ies. Pictura nu are nevoie de subiect, am zis apoi. Refac cumva, dupa o sută de ani ce au făcut alții mai bine, dar până la urmă e istoria mea personală. Atunci am zis că am nevoie ca pictura să fie abstractă. 

(U): Apropo de căutările tale în diferite arii, dar complementare dintr-un punct de vedere, ce relație ai cu fenomenul poeziei contemporane?

(SN): …am scris cu cărbune o poezie pe o pictură udă…

(U): …dar nu despre tine ca poet, neapărat…

(SN): „Discuția secretă” e un festival de literatură organizat de Primăria Aradului, aflat la prima ediție, organizator fiind Cătălin Lazurca. El m-a rugat să împrumut imaginea Rolling Chaise Longue-ului, care se înscria în atmosfera de festival. Pe noi ne leagă lucruri vechi și bune. Am facut multe proiecte creative împreună, ultimul fiind expoziția de la :BARIL , Zenon/off a grupului Radio Tern. De această dată, lucrurile sunt administrativ-organizatorice, Cătălin fiind cel implicat până în măduva oaselor în acest eveniment.

Continue Reading
Advertisement

Arhiva cu Interviuri

Interviu cu W.J.T. Mitchell – imagine, iconoclasm și castele de nisip

Mediul este un factor critic, dar nu este unicul. Imaginile pot circula prin mass-media, trecând de la prezența lor vizuală la cea verbală și înapoi.

Published

on

By

Fondatorul „teoriei imaginii” și un autor fascinant, W.J.T. Mitchell este profesor distins cu titlul Gaylord Donnelley și predă la Universitatea din Chicago începând cu 1977. A ocupat funcția de președinte al departamentului de engleză între 1988 și 1991 și a fost redactorul publicației trimestriale Critical Inquiry începând cu 1978. În prezent (2022-2023) predă cursul „William Blake: Poet, Pictor, Profet”, la departamentul de engleză, și „Iconologia Est și Vest”, la departamentul de istoria artei. Cercetările sale explorează iconologia și relațiile dintre reprezentarea vizuală și verbală în cultură. După cum o descrie însuși profesorul W.J.T. Mitchell, iconologia este „studiul imaginilor dincolo de medii și culturi, fiind, de asemenea, asociată cu reflecțiile filozofice asupra naturii imaginilor și a relației lor cu limbajul – interacțiunea dintre icon și logos”. A publicat, printre altele, Picture Theory, Essays on Verbal and Visual Representation (Chicago, 1985); Iconology: Image, Text, Ideology (Chicago, 1986); What do Pictures Want? Essays on the Lives and Loves of Images (Chicago, 1998); Image Science: Iconography, Visual Culture, and Media Aesthetic (Chicago, 2015).

Interviu W.J.T. Mitchell

Cât de importante sunt mediumul și tehnologia în interpretarea imaginilor? „Iconologia 3.0” ține cont de tehnologie și de „activitatea” imaginii și a obiectului în receptare și interpretare?

Mediumul este un factor critic, dar nu este unicul. Imaginile pot circula prin mass-media, trecând de la prezența lor vizuală la cea verbală și înapoi. O imagine poate apărea ca un obiect sculptural, apoi devine centrul unei narațiuni și poate ajunge cel mai important obiect reprezentat într-o pictură. Mă gândesc aici la Vițelul de aur descris în Biblie, Exodul 32, și reprezentat în pictura lui Poussin, „Adorația vițelului de aur” (Fig. 1). Desigur, aceasta este o imagine foarte încărcată, subiectul interpretărilor teologice și-al disputelor juridice (existența ei este o încălcare a Poruncii a Doua, împotriva „imaginilor cioplite”).

w.j.t. mitchell
(Fig.1) Nicolas Poussin (1594-1665), „Adorația vițelului de aur”, circa 1634, ulei pe pânză, 154 x 214 cm National Gallery, Londra. Sursa foto: ©wga.hu

Majoritatea imaginilor rămân blocate în mediumul în care au apărut pentru prima dată. Obișnuitul Selfie rămâne pe iPhone-ul care l-a luat, circulând probabil într-un cerc restrâns de prieteni. Dacă va ajunge vreodată o pictură în ulei, înrămată, atârnată pe un perete, ar fi foarte neobișnuit.

Dar asta s-a întâmplat de fapt în cazul primei conferințe de presă a lui Volodomyr Zelensky după invazia rusă a Ucrainei. A ales să susțină conferința de presă pe telefonul său mobil, iar transmisia a devenit virală când a anunțat că nu va fugi de invadatori, ci va sta și va lupta: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus el. Iar aceste cuvinte, plus imaginea cu el întins spre spectatori ținându-și telefonul în mână, „au devenit virale”, au circulat în întreaga lume în câteva zile și au ajuns subiectul unei picturi în ulei a artistului italian, Luca del Baldo. (Fig. 2).

(Fig. 2) Luca del Baldo, „Selfie from Kyiv” (2022) Sursa foto: prin amabilitatea artistului

Unde s-ar situa artistul în aceste vremuri în care principalele lui instrumente sunt operate de specialiști industrializați, cvasi-culturali și anti-imagine?

Artistul poate fi oriunde, iar „instrumentele” sale sunt orice-i servește scopului lucrării. Pensule, creioane, vopsea, piatră, metal, pixeli, tastaturi, ecrane, hârtie și pânză sunt încă disponibile.

Atunci când aceste instrumente sunt însușite de specialiștii pe care îi descrieți, treaba artistului este să și le reînsușească pentru a crea noi icoane sau pentru reimaginarea celor vechi.

Ce impact considerați că ar putea avea avatarul digital asupra noastră, asupra relației cu noi înșine și cu imaginea lumii?

Depinde ce înțelegeți prin avatar digital. Dacă vă referiți la „dublara data” pe care toată lumea o deține acum în cantitățile enorme de date care sunt colectate despre noi de către guvern, companii de asigurări, instituții de învățământ, angajatori și motoarele de căutare web, atunci răspunsul tinde să fie scenariul paranoid al unei lumi a supravegheii și controlului. 1984 al lui George Orwell a imaginat acest tip de lume înaintea digitalului, ca o lume în care Big Brother îi ținea pe toți sub supraveghere, fără a avea nevoie de avatare. 

Dar dacă vă referiți la imaginile cu noi înșine pe care le transmitem cu ajutorul noilor tehnologii digitale precum FaceTime și Zoom, atunci ai o lume a comunicării transversale, laterală față în față, care facilitează predarea și nenumărate forme de conversație umană. Acum pot ține o prelegere din casa mea, ai căror martori sunt în fiecare colț al globului. Pot preda un curs intitulat „Iconologie Est și Vest” care reunește grupuri de studenți din Beijing și Chicago într-o interacțiune simultană, în timp real, în jurul întrebărilor legate de mass-media, cultura vizuală și iconologie. Funcția „Screen Share” oferă pedagogiei un potențial planetar.

Cum comentați atitudinea iconoclastă din ultimul timp (monumentele din SUA, documenta 15, etc)?

Sunt tulburat de creșterea recentă a iconoclasmului și a „culturii anulării”, care înnobilează sentimentul de-a fi ofensat ca pretext pentru reducerea la tăcere, interzicerea și cenzurarea declarațiilor altor oameni. Libertatea discursului, libertatea de exprimare și toleranța punctelor de vedere opuse mi se par a fi un fel de bază pentru conservarea societății civile.

Există, desigur, limite, inclusiv incitarea directă la violență, calomnie, minciună, defăimare și așa mai departe. Dar, în general, îmi doresc ca exprimarea artistică să fie cât mai liberă pentru a experimenta și chiar a jigni. Cei care se simt jigniți pot întoarce privirea sau pot oferi contrareplici, dar nu ar trebui să fie împuterniciți ca cenzori.

Ce instituții credeți că sunt dominante în prezent în ceea ce privește „fabricarea consimțământului” și a discursului oficial? (Arhiva națională, muzeul global, expoziția?)

Niciuna dintre cele enumerate. Consider că mass media și, de acum, formele emergente de social media sunt instrumentele predominante care fabrică consimțământul. În special, rețelele sociale, cu tendința lor de a uni și de a consolida comportamentul de cult, realitățile alternative și iluzionarea în masă sunt principalii vinovați.

Când dărâmăm o statuie, un monument emblematic, efectul este ștergerea sau, dimpotrivă, amplificarea simbolului pe care intenționăm să-l anulăm?

Am putea să le facem pe amândouă în același timp. Distrugerea unui monument emblematic poate avea efect dacă îl face mai faimos și stârnește pasiunile celor care se identifică cu ceea ce reprezintă. În S.U.A., îndepărtarea statuilor ofițerilor confederați care au fost trădători ai țării lor și au luptat pentru a păstra instituția sclaviei este cel mai evident exemplu. Eu simpatizez cu iconoclaștii în acest caz, dar cu o ezitare și câteva întrebări. 

Îndepărtarea statuilor este într-adevăr cea mai bună soluție pentru problemele diviziunii sociale și politice ale unei națiuni? Ce se câștigă prin victoriile simbolice de acest fel? Există și alte tipuri de activități care ar putea realiza mai mult — de exemplu, reîncadrarea critică a monumentelor ofensatoare? Schimbări în instituțiile de învățământ, a codurilor legale și a practicilor care perpetuează discriminarea, inegalitatea și prejudecățile?

Cum vedeți împletitura dintre etica și estetica religioasă cu modernitatea seculară și cultura vizuală contemporană? 

O formă conservatoare de etică religioasă precum mișcarea „Dreptul la viață” din SUA a generat o reacție puternică în cultura vizuală (și verbală) seculară. Este ca și cum recenta decizie a Curții Supreme care permite statelor să interzică avortul a depășit în sfârșit granița pe care o impune Constituția SUA între „Biserică și stat”, iar acum ne aflăm în mijlocul unei bătălii decisive asupra consecințelor acestei decizii.

Ce act iconoclast sau contra-imagine v-a atras atenția în mod deosebit în ultima perioadă?

Am menționat deja „Selfie-ul” lui Volodomyr Zelensky, care a anunțat atitudinea Ucrainei față de invazia rusă. În timpul pandemiei, am urmărit modul în care masca „I Can’t Breathe” (Fig. 3) a părut că fuzionează urgența Covid 19 cu uciderea lui George Floyd de către poliție.

(Fig. 3) Masca de protecție “I can’t breath”. Foto: Shutterstock

Mulțumesc din suflet pentru această oportunitate unică. În final, domnule profesor W.J.T. Mitchell, ce imagini purtați cu dumneavoastră (în portofel, pe birou)?

Nu mai am poze în portofel. Sunt purtate pe telefon și sunt imaginile obișnuite cu copii și nepoți, plus imagini cu propria mea contribuție la artele vizuale sub forma unui castel de nisip efemer (Fig. 4) care răsare într-o zi leneșă, idilică, la plajă.

w.j.t. mitchell
(Fig. 4) Venice Beach, Los Angeles, SUA. Vara 2022. Foto: W.J.T Mitchell

____

Interviu realizat de Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest 29.07.2022.

Continue Reading

Arhiva cu Interviuri

Radu Pandele, despre murale și arta digitală

Published

on

By

Unrest/Bucharest: Radu Pandele, te invit să conversăm pe marginea câtorva subiecte pe care le consider semnificative pentru a le oferi cititorilor câteva repere generice cu privire la demersul tău artistic: expoziția, atelierul, muralul și computerul.

La ce expoziții ai participat în ultima perioadă?

Radu Pandele: De la începutul pandemiei, am refuzat atât de multe invitații la expoziții încât nici nu prea aș avea ceva memorabil să pomenesc din ultima vreme. Din 2016 încoace, a fost un maraton fără oprire, în care am organizat și am participat la multe proiecte. Dar m-am oprit,  până îmi închei exercițiile de ordonare, pentru a reveni cu lucrări mai clare. 

radu pandele
©Radu Pandele

Ce ai schimba în modul de organizare al expozițiilor, din experiența pe care ai acumulat-o până acum?

Parcă lipsește pretutindeni o tactică utilă de promovare și cu impact. Se lucrează, se expune și, uneori, se cumpără, în derivă, fără un scop sau o misiune clară. Toate problemele se întorc la lipsa publicului. Nu cred în varianta elitistă, în care artiștii lucrează și expun în taină și se aplaudă între ei în mijlocul unui oraș cu 2 milioane de oameni.

Cum s-au legat lucrurile în perioada în care ai organizat expoziții la CAV Multimedia?

Din 2018 am preluat spațiul, împreună cu Lucian Hrisav și Ioana Marsic, și programul a durat 3 ani jumătate. În fiecare lună, o altă expoziție, în afară de perioada din ultimul an, desigur. Iar acest ritm a avut plusuri și minusuri. 

Sunt foarte mulțumit de discuțiile pe care le-am purtat cu artiștii și de imersiunea mea în universul lor, lucru care, în alte circumstanțe, probabil, nu mi s-ar fi întâmplat. Mă bucur că s-a strâns o comunitate, în tot acest timp, care a participat și ne-a ajutat atât la panotări, cât și la discuțiile și dezbaterile ulteriore. 

Am avut, de la început, ambiția de a schimba spațiul într-un mod radical, de la o expoziție la alta. Printre primele teme pe care le-am transmis artiștilor a fost să se gândească la dimensiunea de instalație a expoziției. Fiind vorba de un spațiu dedicat experimentului, erau permise multe lucruri.

Am expus, în principal, artiști tineri, chiar mai tineri decât noi, mulți dintre aceștia fiind la prima lor expoziție solo. Indiferent că spațiul ține de UAP, spațiul a avut și va avea mereu o atitudine de artist run space.Simt că mi-am facut suficient datoriile patriotice și-mi doresc să mă ocup mai puțin de tipul acesta de responsabilități curatorialo-manageriale. 

Cum te raportezi, în general, la audiență, la vizitator, utilizator de artă? L-ai putea descrie prin câteva trăsături?

În prezent, promovarea se întâmplă exclusiv online. E hilar faptul că evenimentele live sunt dependente de succesul acestora în online. Cunosc spații care produc expoziții strict pentru a fi transmise în rețea. Fiecare prezență live e susținută, de fapt, de acest avatar online, ca o umbră mai luminoasă a realității. Atunci când „expunem” lucrări fizice pe internet, mijlociți de ecrane, experiența e mai intensă, uneori, pentru utilizator e mai intensă. Poți studia în tihnă lucrarea, în confortul optim, prin comparație cu vizitele într-un muzeu, când călătorești, presat de timp. Totuși fotografiezi aceași lucrare. 

Cu toate acestea, mediul online nu poate fi suficient pentru arhivare. De aceea, în prezent, lucrăm și la un catalog în care ne dorim să documentăm toate expozițiile realizate în acești 3 ani.

Cum vezi peisajul instituțional? E adaptat la problemele prezentului și la nevoile actuale ale artiștilor?

Îmi par a fi probleme venite din „realitatea lor”, de la care încerc să mă dezancorez. Eu sunt pictor, devin tot mai mult un tocilar obsedat de imagini. Nu vreau să salvez omenirea. Asta e misiunea mea, să îmi pun toată energia și timpul în imagini noi. 

Lucrările prind viața lor. Odată ce ies din atelier, ele se mișcă organic ori în sus, ori în jos, la dreapta, la stânga. Unele se trezesc în depozite prăfuite, altele se trezesc în lumina optimă. Dacă mă ambiționez să le schimb traiectoria cu forța, încep și disec și aflu că ce e strâmb în lumea artelor locale, e strâmb și în lume. Nici nu pot să identific o problemă generală sau un personaj corupt definitoriu. Cercul vicios e cumplit, momentan, dar văd o evoluție evidentă pe scena locală. 

Ce relație (mai) ai cu atelierul? Mai petreci timp în atelier sau totul s-a mutat în murale și pe ecran? 

Iarna, de obicei, în sezonul rece, luptele se dau la atelierul meu din Giulești. Am o relație romantică cu spațiul acela. Aștept iarna, să reintru în ritmul nocturn, cu frigul cumplit, cu nopțile interminabile, în care se oprește timpul și uit să mănânc, să beau, să dorm. Am trăit stări superbe și în afara atelierului, desigur. Simt că am o expoziție secretă în calculator.

Cum te influențează programele de imagine? Ce ți-au adus nou în practica ta?

Am fost mereu fascinat de estetica artificială, de puterea seducătoare a acelor spații serene, fictive. E un superb contrast. În mediul digital, mă interesează și mă intrigă tocmai organicul. În mediul organic, în atelier, mă interesează să caut perfecțiunea artificialului cu scotch-uri și cu pulverizat vopseaua impecabil, cu decupaje la CNC, etc. Simt că mă ajută foarte mult faptul că sunt confortabil în programele acestea. Imaginile de referință pentru picturi sunt mai întâi proiectate digital. La calculator, se întâmplă construcția, iar, la șevalet, deconstrucția imaginii. Se schimbă multe, în procesul picturii, cum ar fi mai ales chestiunile de natură tehnică, dar nu intenția. 

Mă aflam, în 2016, în Franța, cu o bursă Erasmus, iar profesorul meu de acolo mi-a menționat software-ul de modelaj 3D, pe care îl folosea el. Așa am început. O iarnă întreagă am cercetat programul pe care îl folosesc și pe care încă îl descopăr. Atunci am și produs, pentru prima oară, print ca lucrare finală. E vorba de o serie unică, dar nu aveam în plan niciodată să mă ocup de print. 

Au fost așa de multe conflicte în mine, mă și mir că am reușit să supraviețuiesc până la 28 de ani. Rebeliune impotriva lumii, apoi rebeliune împotriva mea și, apoi, rebeliune împotriva rebeliunii. Am avut, de mic, un plan care îmi plutea în minte: faptul că voi experimenta în mod constant pană la vârsta asta și că, apoi, voi ordona ceea ce am strâns. Tactica asta m-a propulsat, stilistic și conceptual, în direcții complet opuse. Știam că nu voi alegee să realizez un singur tip de lucrare, o singura temă, un singur gând. Mereu am avut impresia că nu am realizat ceva anume și că încă mă antrenez. Am ajuns și la niște concluzii. Cele mai intense momente din meseria asta îmi par cele în care mă aflu între serii de lucrări, între expoziții, când fac planuri. 

Care sunt ultimele tale proiecte murale?

De graffiti mă ocup din 2007, de murale mai mari, din 2015. Atât de optim evoluează lucrurile, pentru mine și echipa mea. Sunt fericit de amploarea pe care a luat-o direcția aceasta. În majoritatea proiectelor murale a fost prezentă și, probabil, va rămâne prezentă figura umană, portretistica. Pictura figurativă, mai ales acum, îmi pare cel mai serios challenge, având în vedere istoria ei, însă mai e mult loc de inovație. 

De regulă, nu călătoresc, dar, când am proiecte, iubesc faptul că sunt obligat s-o fac. Am pictat în aproape toate orașele României. Anul acesta, în 2021, spre norocul meu chior, am avut parte doar de proiecte murale masive, verticale, un format optim pentru mine.

Începând din iulie, am fost în Focșani, București, Galați, Târgu Jiu, Arad, Berlin, Briancon și Medgidia. Ultimul proiect l-am încheiat ieri (05.11.2021). 

Cum privești acest tip de proiecte? Ce e diferit între un calcan și un șevalet de 2×1 m? 

La muralele de mari dimensiuni, te confrunți cu cenzura și, mai rău, cu autocenzura. Te gândești, în timp ce propui schița, la oamenii care vor coabita cu lucrarea ta. În esență, e lucrarea lor. Am trecut și prin situația în care mi-au fost refuzate 10-15 schițe, până să fie aprobată cea finală. În plus, încep să savurez tot mai mult factorul de vulnerabilitate din acest proces. Apare contactul cu un alt tip de personaje, majoritatea fiind la prima întâlnire cu arta.

E ușor să expui într-o galerie, îmbrăcat frumos și pregătit de vorbă lungă, unde oamenii sunt inițiați în discursul tău. Intelectualii sunt mereu nesinceri, evită să-ți spună cu adevărat ceea ce cred ei, în față. Breasla artei strică arta. Totodată, simt că îmi place cel mai mult să lucrez în galerii și muzee.

Anul acesta am conștientizat că proiectele mari și monumentale încep să se întâmple fără efort, procesul „curge”. Lejeritatea aceasta este o chestiune la care am tânjit. Lucrurile nu ar trebui să implice mari sacrificii mentale și fizice, chiar dacă sunt foarte complexe. Faptul că am ajuns să pictez un bloc de 5 etaje, fără să mă usuc psihic, e, probabil, cea mai mare reușită a vieții mele.

Pânzele mi se par mai confortabil de pictat și ador procesul. În schimb, devine tot mai enervant ceea ce urmează. Să le ambalezi, să le înrămezi, să le depozitezi optim, să le fotografiezi, să le plimbi prin tot felul de locuri și evenimente, să intre în contact cu publicul. Transporturile mă  scot din sărite și visez la ziua în care trebuie să îmi pun strict problema picturii și producției. 

Despre experiența ta cu crypto-piața de artă: când ai creat NFT și pe ce platforme crypto putem vedea lucrările tale cu token? Cum vezi această poveste sau ce-ai înțeles din ea până acum?

Știu că nu știu. Nu am fost niciodată un speculant în zona asta. Am primit niște ETH (ethereum) și am propus lucrări pe care oricum le aveam. Asta a și definit eșecul experienței mele cu cryptoart, pentru că nu am dus până la capăt procedura. Artiștii ar trebui să urmarească și să abordeze colecționarii pe diverse platforme, să-și dedice mult timp pentru asta, lucru care nu mă caracterizează. 

Sunt împăcat cu faptul că am finalizat câteva proiecte pe care le-am început mai demult, sub acest pretext. Token-urile sunt pe platforma Foundation(https://foundation.app/@pandele).

Inițial, când am aflat despre NFT, am fost foarte entuziasmat. Mă gândeam că, în sfârșit, artiștii care fac lucrări non-obiectuale vor putea să monetizeze și că a sosit timpul lor. Din păcate, s-a oprit totul la ilustrații și animații comerciale, la design. Nu a fost depășit nivelul acesta estetic. Iar artiștii, ușor neglijați, trec în cluster-ul de imagini spectacol. E vorba de bani și speculație, nu cred că există foarte mulți colecționari sau entuziaști care să fie realmente interesați de dimensiunea artistică a token-ilor. Trebuie să ne adaptăm mereu și, în esență, să savurăm responsabil prezentul. 

În loc de încheiere, ce planuri ai în viitorul apropiat? 

Vreau să mă dedic în totalitate imaginilor mele, indiferent dacă acestea vor fi în ulei pe pânză, în spray pe perete sau digitale. Nu contează dacă le voi expune public, unde și când. Trebuie doar să le fac să existe, asta e misiunea. Îmi doresc să ajung la claritate.

Interviu publicat în Revista Arta Nr. 100, 2021.

Continue Reading

Arhiva cu Interviuri

Gheorghe Rasovszky, despre fotografie, pictură și hibrizii dintre ele (2021)

Published

on

Gheorghe Rasovszky (n. 1952) este printre puținii artiști români interesați încă din anii ʼ80 de arta video și multimedia, împletind cu dezinvoltură tehnici artistice tradiționale și tehnici și tehnologii contemporane. Într-un peisaj artistic în care predomină „artele plastice” și „artele contemporane” ale instalației și performativității, arta lui Gheorghe Rasovszky e situată, adesea, cu ambiguitate și imprecizie, între experiment avangardist și pluridisciplinaritate postmodernistă. O selecție de imagini și filme reprezentative pentru întreaga carieră a artistului poate fi regăsite în expoziția „Gigitalisierung 3.0” pe arsmonitor.ro, alături de selecția și expoziția virtuală a lui Teodor Graur.

U/B: Gheorghe Rasovszky, Ce v-a atras anume și cum a evoluat interesul pentru fotografie, video și pictură?

Gheorghe Rasovszky: Cred că ne-am atras reciproc, a fost dragoste la prima vedere. Exista, după cum știi, și pe acest plai, nu o gură de rai, care punea o presiune stupidă pe separarea mediilor de lucru, ci un imbold academic care să te trimită într-o jalnică elită culturală, pe care am considerat-o din primii mei ani de liceu și studenție cel mai mare pericol cu care m-aș putea confrunta. Fiindcă fotografiam și desenam pictînd ca un location manager, strîngînd date și impresii fixe sau în mișcare fără nici un fel de scop precis.

Cînd aveam vreo opt ani (1960 carevasăzică), tata m-a luat cu el în atelierul lui Edmund Hofer, prieten de șah și de fotografii, un nume al branșei din acele vremuri, care colabora cu ziarul Neuer Weg, unde papa lucra de dimineață pînă seara și cred că acolo am luat microbul, definitiv. Prima mea cameră era un aparat rusesc aproape decent, o copie Leica, ce mi-a devenit cel mai bun prieten. Și a mai fost casa copilăriei mele, cu biblioteca misterioasă și masivă, albumele de artă, un atlas geografic care presa colecția de timbre cît un univers, gravurile expresioniste mici și violente care îmi fixau atenția mai intens decît puținele jucării din jurul meu. Și mama a observat asta imediat, fiindcă pe pianul Blüthner, la care exersam, se punea praful. Începusem să desenez un fel de străzi, un fel de clădiri, un fel de oameni care zburau prin oraș. Aveau să fie viitoarele mele „Figuri înconjurătoare” din 1977.

Cu reticențele de rigoare, prin 1999. Preferam, pe atunci, hazardul celuloidului, incertitudinile revelatorului, dar iată că un anume tip de metafizică pe care imaginea industrial digitală mi-o oferea brut și concret m-a făcut să mă bucur de un tool în plus, minunat ca și celălalt – analog –, drept care coexistența lor și mai ales permanenta lor mixare, în cercetarea mea, au devenit medii favorite. Am început cu Pentium, cu 386, 486, dar cu gîndul la Mac, pe care nu l-am avut niciodată, din cauza fotografiei, care se săturase de camera obscură. Pentru o vreme, doar.

Pe de altă parte, trebuia să țin pasul cu Lea, fiica mea, pe atunci la „Tonitza“, cu virtuozitățile ei digitale amplificate de dorința de nu se cantona doar într-o tehnologie, treceam împreună prin nenumăratele experimente, discutînd muzică și imagine postmodernă cît cuprinde.

Cum vă raportați, în prezent, la imagine, ca la fotografie sau ca la pictură?

Pentru mine, ambele reprezintă absolut același lucru, le tratez pe fiecare ca pe o extensie a celeilalte, însă fiindcă programul meu de lucru este haos pur, ajung să mă bucur de puritatea pe care o oferă fiecare, în mod separat, dacă așa se întîmplă. Există în mine un fel de tabu al picturii, un anumit tip de alchimie primordială, care există acolo, în materia prafurilor colorate dispuse să se transforme în lavă, o rădăcină de care nu mă mai pot desprinde. Îmi place asta, dar fotografia, în mod special, dacă tot am pomenit de tabu, este totemul care mă însoțește peste tot, orice aș face.

©Gheorghe Rasovszky

În anii de studenție și în prima etapă a carierei, unde găseați de cumpărat o cameră video, foto, un videoplayer sau un televizor color? Unde se puteau developa și printa fotografiile de mari dimensiuni, unde se puteau copia o casetă video sau audio?

Anii de studenție nu au avut nici o treabă cu preocupările mele și mă refer aici la cele care s-au extins mai tîrziu, deși sună ciudat acest tîrziu timpuriu în comparație cu tîrziul plenar în care trăiesc acum. Tot ce înseamnă laborator mi-am improvizat singur în imensitatea unei debarale din apartamentul de bloc în care conviețuiam cu Carmen, artiști amîndoi, din fericire. Lucram pe dimensiuni mici și foarte mari, pe pinhole și pe toate formatele de film, inclusiv planfilm. Eram dibaci pentru tot ce era alb-negru, apelam la laboratoare pentru color, cît despre video, am pornit ca un bebeluș de la cele mai infame camere, videorecordere pe care mi le puteam permite, eludînd, sadic, bugetul familial. Spre norocul meu, am depășit faza de microb, am experimentat atît de multă aparatură, în căutare de performanță tehnică, încît pot spune că m-am eliberat de sclavia echipamentului de niște ani foarte buni.

Cum era „gestionată” noua problemă tehnologică în epoca agroindustrială a anilor ’80?

A fost o minunată aventură pentru mulți dinte noi, fiindcă tot ceea ce făceam devenea experiment, un experiment estic, pe care îl consider foarte reușit fiindcă decalajul tehnologic West-Est era atît de vast încît nici nu ne mai păsa. Ceea ce face totuși diferența este producția, cantitatea de lucrări pe care un artist din Est poate să o susțină material. Nu mai discut de dimensiuni, de imposibilitatea finalizării unor instalații majore, ciclice măcar, dacă nu perpetue… Vizibilitatea, în partea asta lumii, e redusă, orice ai face, nivelul artiștilor vizuali locali fiind unul cît se poate de bun și sînt fericit să spun asta, dar nu este încă suficient și mai ales nu a fost deloc suficient în anii ʼ80, cînd comunismul era pe felie și nu prea mai era loc de nimic, decît de o involuntară și surprinzătoare artă antisistem făcută de artiști care se situau în afara timpului în care trăiau. Un fel de underground în underground.

Gheorghe Rasovszky, vă numărați printre cei care au pus bazele departamentului Foto de la UNArte. V-a atras ideea să activați ca profesor, să formați noi artiști?

A exisat un moment, pe la vreo 40 de ani, cînd m-ar fi interesat ideea asta, să lucrez cu studenți, la facultate, de la egal la egal, să încercăm împreună să concretizăm concepte neconcrete, pe specificul fiecăruia dintre ei, în parte. Am avut parte, o lună sau două, de o asemenea experiență interesantă, pe la 50 de ani, unii dinre ei erau și sînt acum artiști pe care îi admir, așa cum am făcut-o și atunci cînd Alexandra Croitoru, profesoara lor, m-a invitat să îi țin locul pentru o scurtă perioadă. Am materializat cumva cercetările lor într-o expoziție foarte bună la galeria HT003, al cărei naș eram eu împreună cu Teodor Graur, conaș, că nu găsesc alt cuvînt, și la Multimedia UAP. Normal ar fi ca asemenea fuziuni să fie permanente, să nu devină efuziuni personale tolerate de un sistem de învățămînt care numai superior nu este, în condițiile în care artiștii noi sau vechi, afirmați prin ceea ce fac OK în branșă, au porțile de comunicare cu studenții închise.

Reprezentarea vizuală a fost adesea utilizată ca instrument al discursului politic și economic, fie că vorbim despre anii ’80, ’90 sau 2000. Cînd putem spune că imaginea educă și cînd „spală pe creier”? 

Atîta timp cît în spatele imaginii se află un artist autentic, lucrurile sînt în ordine chiar dacă direcțiile, mesajele par să o ia razna și cred că e foarte bine așa. Advertising-ul e o industrie, la urma urmei, o caracatiță care poate fi uneori foarte simpatică. Rolul ei e să înghită și să regurgiteze cît mai fecvent. Ideile vin întotdeauna din arta vizuală, marketingul speculează, ca de obicei, fără scrupule.

În demersul dvs. artistic, cum aș putea clasifica reprezentarea vizuală, ca un act critic și revolut sau ca unul formal și estetic? De care parte a avangardei vă situați?

În nici un caz estetic, formal etc. Și nici măcar critic sau revolut. Nu sînt de nici o parte a avangardei, dar dacă avangarda ar avea un sus și un jos, o dreapta și o stînga, m-aș situa undeva mai spre josul ei, undeva dedesubt, în ce a mai rămas din jungla experimentului, într-un cort Dada din frunze de palmier sau de brusture, în burta unei mame care nu știe ce să facă cu mine.

gheorghe rasovszky
©Gheorghe Rasovszky

Altfel vorbind, termenul de avangardă, azi, în 2021, pare din ce în ce mai vetust, mai vag. Și culmea e că asta se întîmplă de la primii suprarealiști adevărați și în tot ceea ce a urmat după aceea, pînă în zilele noastre. Avangarda a devenit sinonimă cu experimentalismul specific multitudinii de direcții care se întîmplă permanent și cu maximă fervoare în TOT. Arta e artă totală și este peste tot. E un bun comun. Libertatea este infinit mai puternică decît orice concept.

Aveți vreun program preferat de editat imagine? Între cameră foto, scanner, uleiuri și PC, care au avut un impact mai mare asupra demersului dvs.?

Le folosesc pe toate, și telefonul, normal. Programele de editare foto-video mainstream, toate sînt caiete, cuie, clește și ciocan pentru mine. Teoretic, nu concep proiecte fără ele, dar simt că și fără ele aș lua-o de la capăt fără probleme.

Gheorghe Rasovszky, vă atrag aplicațiile de azi sau sînteți mai precaut, mai conservator decît erați în ʼ90? 

Nu am fost conservator niciodată, sper. Dacă apare ceva mișto, I’m in. Nu știu exact dacă handmade-ul a fost vreodată cu adevărat zdruncinat de aplicațiile tehnologice și dacă schizofrenia new media te poate îndepărta cu adevărat de circuitul creier (sau ce e acolo), mînă, gest etc. Nu știu și nici nu cred că în acest moment al vieții mele poate să mă mai intereseze un alt sistem solar. Pot spune că nu prea am fost precaut niciodată, dar poate că acum sînt ceva mai calculat cu timpul și cu energia de care dispun.

Aveți sentimentul că tehnologia și „digitalizarea” reprezintă o decădere sau sînt, dimpotrivă, un semn al evoluției și creativității umane?

Habar n-am, crede-mă. Pot totuși să sper că lucrurile stau invers. Am pornit cumva din Decădere, din credințe primitive misterioase pe care sîntem mereu tentați să le reexperimentăm ca să le înțelegem, deși rațiunea nu e un instrument prea sigur. Ne mai rămîne să evoluăm așa cum putem, chiar dacă nu ne dăm seama de toate consecințele posibile.

(Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai – 2 iunie 2021)

Continue Reading

Trending